HS: Hallitus haluaa rajoittaa oleskeluluvan saaneiden sosiaaliturvaa – "On nähtävä aktiivisina yksilöinä"

Hallitus haluaa rajata oleskeluluvan saaneiden sosiaaliturvaa, kertoo Helsingin Sanomat.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteilla esitys, jonka mukaan oleskeluluvan saaneet irrotettaisiin asumisperusteisesta sosiaaliturvasta. Se korvattaisiin kotouttamisrahalla.  

Kotouttamisraha olisi lähtökohtaisesti perustoimeentulotuen suuruinen eli 485,50 euroa kuukaudessa yksin asuvalta. Summaa voitaisiin kuitenkin alentaa jopa 40 prosenttia, jos maahanmuuttaja ei osallistu kotouttamistoimiin.  Kotouttamisrahan saannin edellytyksenä olisi ilmoittautuminen työvoimaviranomaisille.  

Alemman sosiaaliturvan vaatimus oli mukana syksyllä laaditussa hallituksen turvapaikkapoliittisessa toimenpideohjelmassa. Muutosta esitti silloin sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.).  

Jo nyt suomalaisnuoret voivat menettää pariksi kuukaudeksi 40 prosenttia toimeentulotuesta, jos he eivät osallistu viranomaisten aktivointitoimiin.  


Tavoitteena selkeys ja aktivointi

Ministeri Mäntylä kertoo MTV:lle, että uudistuksen taustalla on pyrkimys selkeyttää oleskeluluvan saaneiden sosiaaliturvan ja kotoutuksen rahoitusta. 

– Tällä hetkellä maksajina on eri tahoja, ja rahat on jaettu useisiin eri ministeriöihin ja useisiin eri kanaviin. Halusimme lähteä hakemaan tällasta selkeyttä tähän järjestelmään, Mäntylä kertoo.

Mallia kotoutusrahaan on otettu toimeentulotuesta.

– Meillä on olemassa jo toimiva järjestelmä meidän sosiaaliturvajärjestelmän sisällä. Lähdemme sitten sen kautta kotouttamisrahaa rakentamaan.

Käytännön maksuliikenteen hoito ja tuen saamisen kriteerien valvonta siirretään Kansaneläkelaitokselle. Ministeri toivoo uuden tukimallin myös aktivoivan oleskeluluvan saaneita.

– Meidän on nähtävä oleskeluluvan saaneet aktiviisina yksilöinä, joilla on itselläkin vastuu ja velvollisuus kotoutumisestaan. Voi opiskella omaehtoisesti kieliä tai jotakin muuta, eli tehdä toimenpiteitä itsenäisestikin, ilman suomalaisen yhteiskunnan velvoitetta kustantaa koko pakettia heille, ministeri Mäntylä pohtii. 

Uudistus tulee ministerin mukaan voimaan tämän vuoden aikana.

Juttua muokattu 20.2.2016 klo 14:46: Lisätty ministeri Mäntylän kommentit ja muokattu otsikkoa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja