Krista Mikkonen toivoo hallituksen huolehtivan ilmastotavoitteiden saavuttamisesta: "Hallitusohjelmaan on kirjattu, että tätäkin lainsäädäntöä pitäisi selvittää"

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan on hieno asia, jos Suomeen pystytään luomaan työpaikkoja, mutta hän korostaa, että hallituksen tulee huolehtia ilmastotavoitteiden saavuttamisesta.

Kemijärven biojalostamohankkeelle myönnettyä ympäristölupaa eduskunnassa kommentoinut Mikkonen nosti esille, että nykylainsäädännön mukaan lupaprosessissa tarkkaillaan muun muassa päästöjä ilmaan ja vesistöön mutta ei koko toimintaketjun ilmastovaikutuksia.

– Mutta nythän hallitusohjelmaan on kirjattu, että tätäkin lainsäädäntöä pitäisi selvittää. Selvittää, että pitäisikö ilmastovaikutuksetkin ottaa lupapäätöksissä huomioon.

– Nykylainsäädännön mukaisesti, jos hankkeelle saa ympäristöluvan ja on investoijat, niin hanketta voidaan ruveta rakentamaan, Mikkonen sanoi.

Tavoitteena hiilineutraali Suomi vuonna 2035

Tuore ministeri korosti, että hallitus on sitoutunut siihen, että Suomi on hiilineutraali vuonna 2035.

– Se, että ollaan hiilineutraali vuonna 2035, vaatii sekä päästöjen nopeaa vähentämistä että hiilinielujen kasvattamista niin nopealla kuin lyhyelläkin aikavälillä.

Siihen, riittääkö Suomessa puuta Kemijärven biojalostamohankkeeseen, Mikkonen vastasi sanomalla, että varmasti hankkeen toimija arvioi, onko puuta saatavilla hanketta varten riittävästi. 

Lue myös:

    Uusimmat