Purra Säätytalolla: Hiilineutraaliustavoitteen arvosteleminen ei karkota investointeja – Henrikssonin mukaan pahin ei ole vielä neuvotteluissa ohi

Riikka Purra ei usko hiilineutraaliustavoitteen vuosiluvun arvostelemisen karkoittavan ulkomaisia investointeja 5:04
Riikka Purra ei usko, että hiilineutraaliustavoitteen vuosiluvun arvosteleminen karkottaisi investointeja.

Hallitusneuvottelut jatkuvat Säätytalolla. MTV Uutiset oli paikalla kuulemassa puoluejohtajien kommentit neuvottelujen tilanteesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei usko, että Suomen hiilineutraaliustavoitteen ”kiveen hakatun” vuosiluvun arvosteleminen karkottaisi ulkomaisia investointeja.

Suomi on asettanut tavoitteeksi vuoden 2035. Riikka Purra on useaan otteeseen todennut, että tavoitteen saavuttaminen ei ole realismia.

– Me teemme sellaista ilmasto- ja energiapolitiikkaa, joka edistää fossiilittomuutta ja puhdasta energiaa ja että meiltä löytyy säätövoimaa.

– Ylipäätään politiikkaa, joka ei kuormita ostovoimaa eikä heikennä kilpailukykyämme. Kukaan ei vastusta investointeja, Purra summasi.

Purran mukaan tulisi myös kysyä, miksi monet muut kilpailijamaat EU:ssa eivät ole päätyneet yhtä kunnianhimoiseen tavoitteeseen.

– Mitä sellaista Suomi ymmärtää, mitä nämä muut maat, kuten Ruotsi, eivät ymmärrä? Purra toteaa.

Eilen yhdysvaltalainen yhtiö kertoi suunnittelevansa Suomeen miljardiluokan investointia. Plug Power -yhtiön toimitusjohtaja Andy Marshin mukaan investointipäätös perustui pitkälti kahteen asiaan:

Suomen vahvaan sitoutumiseen sekä uusiutuvaan energiaan että vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteeseen. 

Orpo ylistää investointia

– Lähtökohtamme on, että ilmastonmuutoksen vastainen työ jatkuu, päästöjä vähennetään, ilmastolakia ei avata, linjasi hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo saapuessaan Säätytalolle.

Orpon mukaan amerikkalaisen yhtiön tiistainen ilmoitus oli mahtava uutinen.

Petteri Orpo: Ilmastolakia ei avata 8:25
Ilmastolakia ei avata, linjaa Petteri Orpo.

– Teemme kaikkemme, että pidämme huolta kilpailukyvystä. Meidän tehtävämme on tehdä lainsäädäntöä ja toimintaympäristöä, että tämä toteutuu Suomeen.

Orpo muistuttaa, että esimerkiksi teollisuuden muuntaminen hiilineutraaliksi laskisi päästöjä valtavasti ja toisi samalla työpaikkoja ja talouskasvua.

KD:n mukaan viesti ulospäin tärkeä

– Ajattelen, että vuosilukua tärkeämpää on viestiä, että Suomi on hyvä paikka investoida.

– Viime aikojen uutisten perusteella vaikuttaa, että moni muukin on havainnut, että suomi on energiateknologian edelläkävijöitä, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah lausui aiheesta.

Essayah: Moni muukin on havainnut, että Suomi on energiateknologian edelläkävijöitä 10:53
Moni muukin on havainnut, että suomi on energiateknologian edelläkävijöitä, KD:n puheenjohtaja Sari Essayah sanoo.

KD:n puheenjohtaja korosti myös sitä, että siirtymässä täytyy huolehtia samaan aikaan siitä, etteivät kansalaisten kustannukset ja nouse ja toisaalta siitä, että Suomi viestii ulospäin, että olemme paikka, jonne kannattaa investoida.

Hallitusohjelmasta neuvotellaan nyt viidettä viikkoa. Viikonlopun dramaattisten käänteiden jälkeen neuvottelut jatkuvat taas normaaliin tapaan.

RKP: Päivä kerrallaan

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson pitää amerikkalaisen yhtiön kaavailtua investointia osoituksena siitä, että Suomen linja olla hiilineutraali vuonna 2035 on ollut viisas.

– Meidän täytyy tehdä toimenpiteitä, että siihen päästään ja siitä pidetään kiinni.

Henrikssonin mukaan neuvottelujen osalta ei voi ajatella, että pahin olisi jo ohi.

– Tässä otetaan päivä kerrallaan ja katsotan, miten päästään eteenpäin. Meillä on edelleen paljon punnerrettavaa.

Henrikssonin mukaan esimerkiksi sote-puolen osalta on vielä paljon tehtävää.

RKP:n Anna-Maja Henriksson: Neuvottelujen osalta ei voi ajatella, että pahin olisi jo ohi 2:59
RKP:n Anna-Maja Henriksson: Neuvottelujen osalta ei voi ajatella, että pahin olisi jo ohi.

Lue myös:

    Uusimmat