Kriisien keskellä oleva Israelin pääministeri on liemessä – tulevat vaalit mittaavat Netanjahun kannatuksen

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kamppailee vallassa pysymisestä ja yrittää samalla ratkaista Hamasin ja Israelin välistä kriisiä.

Tutkijan ja entisen kansanedustajan Naomi Chazanin mukaan maaliskuussa kärjistynyt väkivallan kierre Israelissa ja miehitetyillä palestiinalaisalueilla voi määritellä huhtikuun 9. päivä järjestettävien vaalien tuloksen.

Jerusalemilaisessa Van Leer -instituutissa työskentelevä Chazan kertoo lähes vuosikymmenen valtaa pitäneen Netanjahun olleen vaikeuksissa jo jonkin aikaa.

– Netanjahu ei ole ratkaissut tilannetta Gazassa ja Länsirannalla. Jos tilanne kärjistyy, hän ei tiedä, minne se johtaa, Chazan sanoo STT:lle.

Useiden lehdistön analyysien mukaan Gazan tilanteen ratkaiseminen voi koitua Netanjahun voitoksi tai tappioksi.

Kansalaisyhteiskunta-aktiivi Sharon Dolev kertoo, että israelilaisessa politiikassa tulee näyttäytyä vahvana. Vaalimenestyksen kannalta on tärkeää, että pääministeri hallitsee konfliktia eikä ole Hamasin talutusnuorassa.

– Israelilaisessa mediassa annetaan kuva, että joko olemme vahvoja tai emme ole olemassa ollenkaan. Siinä ei ole tilaa ihmisoikeuksille tai kansalaisoikeuksille, Dolev sanoo STT:lle.

“Vaikka Bibi voittaisi, hän häviää”

Uusimmissa mielipidemittauksissa on vaikuttanut siltä, että Netanjahun johtama oikeistolainen ryhmittymä voittaisi vaalit. Mittaukset voivat vielä muuttua, ja pienten puolueiden kannatus on merkittävässä roolissa lopputuloksessa.

– Monet sanovat, että Bibi (Benjamin Netanjahu) voittaa taas. Vaalit voivat kuitenkin vielä mennä mihin suuntaan tahansa, sosiaalidemokraattisessa Meretz-puolueessa toiminut Chazan sanoo.

Chazanin mukaan Netanjahun päivät pääministerinä ovat luetut, voitti hänen puolueensa Likud vaalit tai ei.

– Vaikka Bibi voittaisi, hän häviää. Jos minulta kysytään, onko Netanjahu Israelin pääministeri vielä vuoden päästä, vastaukseni on ei.

Chazan perustelee näkemystään Netanjahun korruptioskandaalilla. Pääministeriä syytetään muun muassa lahjusten vastaanottamisesta. Syytteitä käsitellään seuraavan kerran vasta vaalien jälkeen.

Netanjahun ja oikeistolaisen blokin haastaa keskustalainen Benny Gantz. Gantz on entinen Israelin armeijan esikuntapäällikkönä. Hänen joulukuussa perustamansa Hosen L’Yisrael -puolue sai lähes heti merkittävää kannatusta mielipidemittauksissa. Dolevin mukaan on kuitenkin epäselvää, mitä puolue tarkalleen ajaa. Hänen mielestään israelilaisiin äänestäjiin vetoaa Gantzin karisma politiikan sijaan.

Talousongelmat turvallisuuden jaloissa

Turvallisuus on vaalien tärkeimpiä aiheita. Chazanin ja Dolevin mielestä turvallisuudesta keskustellaan pinnallisesti ääniä kalastellen. Samalla ilman merkittävää huomiota jäävät esimerkiksi Israelin talous ja terveydenhuollon ongelmat.

– Elinkustannukset nousevat ja ihmiset tuntevat sen. Mikä tahansa hallitus tulee olemaan, heidän täytyy eheyttää taloutta, Chazan sanoo.

– Me kaikki tiedämme, missä rahat ovat, Dolev toteaa viitaten palestiinalaisalueiden miehitykseen.

Chazanin mukaan vaaleissa ei puhuta miehityksen hinnasta. Miehitys on kallis, mutta toisaalta se tuo myös tuloja Israeliin.

Chazan toteaa, että Israel voi jatkaa vaalien jälkeen yksityistämisen ja militarismin tiellä. Toisaalta luvassa voi olla jotain erilaista.

– Ehkä enemmän toivoa ja joustavuutta. Mielestäni luvassa voi olla ymmärrystä eri mielipiteille.

– Onko luvassa vallankumous? Ei. Voivatko asiat muuttua mielestäni parempaan suuntaan? Kyllä, Chazan toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat