Ukrainalaismedia: Terminaalipalon takana Ukrainan tiedustelupalvelu – tämä tapahtumista tiedetään

Ukraina teki lennokki-iskun Suomenlahden rannalla sijaitsevan venäläiseen Ust-Lugan kaasuterminaaliin 2:06
Ukraina teki lennokki-iskun Suomenlahden rannalla sijaitsevan venäläiseen Ust-Lugan kaasuterminaaliin

Venäjällä Suomenlahden rannikolla Novatekin maakaasuterminaalissa syttynyt tulipalo oli ulkoisen tekijän aiheuttama, kaasuyhtiö sanoi.

Novatekin mukaan varhain aamulla syttyneestä tulipalosta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Yhtiö ei kertonut enempää tietoja palon syttymissyistä.

Ukrainalaismedian mukaan palon sytytti Ukrainan tiedustelupalvelun drooni-isku. Asiasta kertoivat tiedustelulähteisiinsä nojaten Ukrainska Pravda, RBK Ukraina ja Hromadske.

Terminaali sijaitsee Laukaansuulla (venäjäksi Ust-Luga) lähellä Viron rajaa noin 110 kilometrin päässä Pietarista.

Terminaalia operoiva Novatek on Venäjän suurin itsenäinen maakaasun tuottaja. Novatekin verkkosivujen mukaan kyseisessä terminaalissa jalostetaan maakaasua teollisuusbensiiniksi, lentopetroliksi ja laivojen polttoaineeksi.

RBK:n mukaan valtaosa polttoaineesta menee Venäjän armeijan käyttöön.

Terminaalin henkilöstö evakuoitiin

Leningradin alueen kuvernööri Aleksandr Drozdenko kertoi tulipalosta varhain tänään viestipalvelu Telegramissa. Kuvernöörin mukaan terminaalin henkilöstö evakuoitiin. Hän jakoi Telegramissa myös lyhyen videon, jossa näkyi suuri tulipalo ja savua.

Valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti kertoi sadan kuutiometrin kokoisen säiliön olleen tulessa. Palon sammuttamiseen ovat kuvernöörin mukaan osallistuneet Venäjän hätätilaministeriö ja paikalliset pelastusviranomaiset.

Paikallisviranomaisten mukaan palo sai alkunsa hieman ennen aamukolmea paikallista aikaa.

Nord Stream 2 -kaasuputki kulkee Venäjän Laukaansuulta Saksan Greifswaldiin. Putki on tarkoitettu kuljettamaan venäläisen kaasujätin Gazpromin maakaasua Itämeren ali Saksaan, eikä sitä ole otettu käyttöön.

Venäjän puolustusministeriö kertoi torjuneensa sunnuntain vastaisena yönä Ukrainan tekemiä iskuja, mutta ei maininnut, että iskuja olisi ollut Leningradin alueella. Ukrainalaismedian mukaan iskuja olisi tehty sotilaskohteisiin Smolenskissa, Tulassa ja Orjolissa.

Niinistö: Iskut eivät uhkaa Suomea

Presidentti Sauli Niinistö arvioi, että mahdolliset drooni-iskut eivät uhkaa Suomea. Niinistö kommentoi Ylen lähetyksessä sekä kaasuyhtiö Novatekin maakaasuterminaalin tulipaloa että drooni-iskujen aiheuttamaa tilannetta yleisesti.

– En minä sitä Suomelle nyt erityisenä uhkana näe. Kertoo vain siitä, että sikäli kuin nämä droonihavainnot nyt pitävät paikkansa, mutta onhan niitä ollut pitkin matkaa syvälläkin Venäjällä; se vain kertoo siitä, että tuo nykyaikainen sodankäynti on muuttunut kovasti ja toisaalta siitä, että Ukraina iskee samalla tavalla takaisin kuin mitä itse on kohteena.

Niinistö rauhoittelee sotapelkoja. Hänen mukaansa Suomi ei ole joutumassa vedetyksi mukaan sotaan.

– En näe ollenkaan syy-yhteyttä siihen, että Suomi tulisi jotenkin osalliseksi pitkän kantaman droonien kahden väliseen taisteluun.

Presidentin mukaan Ukrainan sotaa käydään laajemmalla alueella.

– Totta kai täytyy ymmärtää, että tuo Ukrainan sota, jota olemme todella tottuneet kutsumaan Ukrainan sodaksi, se alueellisesti kyllä on laajentunut juuri iskujen ja vastaiskujen vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat