Presidentti Niinistö kommentoi Ylellä Venäjän terminaalipaloa: Ei näe drooni-iskuja uhkana Suomelle

Presidentti Sauli Niinistö arvioi, että mahdolliset drooni-iskut eivät uhkaa Suomea. Niinistö kommentoi Ylen lähetyksessä sekä kaasuyhtiö Novatekin maakaasuterminaalin tulipaloa että drooni-iskujen aiheuttamaa tilannetta yleisesti.

Novatek itse on kertonut, että viimeöinen tulipalo olisi ulkoisen tekijän aiheuttama, mutta ei ole yksilöinyt asiaa tarkemmin. Laukaansuulla sijaitseva terminaali on noin 100 kilometrin päässä Pietarista, lähellä Viron rajaa. Vahvistamattomien tietojen mukaan Novatekin maakaasuterminaalin alueella olisi näkynyt ennen tulipaloa drooneja.

– En minä sitä Suomelle nyt erityisenä uhkana näe. Kertoo vain siitä, että sikäli kuin nämä droonihavainnot nyt pitävät paikkansa, mutta onhan niitä ollut pitkin matkaa syvälläkin Venäjällä; se vain kertoo siitä, että tuo nykyaikainen sodankäynti on muuttunut kovasti ja toisaalta siitä, että Ukraina iskee samalla tavalla takaisin kuin mitä itse on kohteena.

Niinistö rauhoittelee sotapelkoja. Hänen mukaansa Suomi ei ole joutumassa vedetyksi mukaan sotaan.

– En näe ollenkaan syy-yhteyttä siihen, että Suomi tulisi jotenkin osalliseksi pitkän kantaman droonien kahden väliseen taisteluun.

Presidentin mukaan Ukrainan sotaa käydään laajemmalla alueella.

– Totta kai täytyy ymmärtää, että tuo Ukrainan sota, jota olemme todella tottuneet kutsumaan Ukrainan sodaksi, se alueellisesti kyllä on laajentunut juuri iskujen ja vastaiskujen vuoksi.

Hän ei myöskään pitänyt uhkaa Venäjän ja Naton välisestä sodasta aiempaa suurempana, vaikka Naton suuri Steadfast Defender -harjoitus on kirvoittanut Venäjältä syytöksiä provokaatiosta.

Presidentin mukaan uhkakuvista huolimatta nähtävissä ei ole merkkejä siitä, että länsimaat olisivat hylkäämässä Ukrainan tai väsymässä Ukrainan tukemiseen. Ongelmana on pikemminkin se, että Euroopassa pitäisi panna sotamateriaalin ja ammusten tuotanto kuntoon, jotta sillä olisi kyky tukea Ukrainaa riittävästi.

Niinistö vastasi Ylellä kansalaisten kysymyksiin suorassa lähetyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat