Kreml julkaisi jälleen kuvia Putinin eräretkeilystä – valmistellaanko kansaa samalla jo tulevaan presidenttiin?

1:56
Näin Putinin ja Shoigun eräretki sujui – tekotakka huvittaa presidenttiä

Kreml julkaisi jälleen kuvia ja videoita presidentti Vladimir Putinin eräretkestä, jonka hän teki puolustusministerin kanssa syyskuun alussa.

Videolla Putin näyttäytyy retkeilemässä ja kalastamassa. Näillä kuvilla Kreml haluaa ylläpitää presidentin "miehekästä ja kansanomaista" imagoa.

Tämän vuoden kuvat olivat joitain vuosia hillitympiä. Esimerkiksi vuonna 2017 Kreml julkaisi presidentistä kuvia ratsastamassa hevosella ilman paitaa.

Kenen imagoa retkikuvilla kiillotetaan?

Presidentin retkiseurana oli puolustusministeri Sergei Shoigu.

Shoigu on noussut viime vuosina Putinin luottomieheksi. Kansainväliset tarkkailijat ovat veikanneet, että Putin valitsee hänet seuraajakseen, kertoo esimerkiksi Al Jazeera.  

Putin tuskin vapaaehtoisesti luopuu vallastaan lähivuosina. Tänä vuonna hän allekirjoitti lain, joka sallii hänen asettua ehdolle ainakin kaksissa tulevissa vaaleissa. Hän voisi siis jatkaa presidenttinä vuoteen 2036 saakka.

Kremlillä on kuitenkin oltava varasuunnitelma sen varalta, että Putinille tapahtuu jotain. Kyse voisi olla esimerkiksi hänen terveydentilastaan tai siitä, että valtaa on lain mukaan pakko vaihtaa.

Vuonna 2008 Putin valitsi Dmitri Medvedevin väliaikaiseksi seuraajakseen, kun lainsäädäntö esti häntä jatkamasta suoraan seuraavalle presidenttikaudelle. Medvedev toimi yhden kauden presidenttinä, kunnes valta palasi Putinille vuonna 2012.

Vaikka Kreml ei suunnitelmistaan etukäteen hiisku, on mahdollista, että 66-vuotias Shoigu nähdään tulevaisuudessa Venäjän presidenttinä. Hän on ollut venäläisissä mielipidemittauksissa toiseksi suosituin poliitikko Putinin jälkeen.

Alunperin Venäjän federaatioon kuuluvasta Tuvan tasavallasta kotoisin oleva buddhalainen Shoigu on hallinnossa pisimpään toiminut ministeri. Hän on puolustusministerinä osallistunut esimerkiksi Krimin valloitukseen sekä presidentti Bashar al-Assadin hallinnon pelastamiseen Syyriassa.

Putinin ja Shoigun eräretkillä ei siis välttämättä kiillotetakaan pelkästään Putinin julkisuuskuvaa, vaan myös tulevan presidentin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja