Mainos

Kreikkalaissaaren kalastajat: Pelkäämme joka päivä löytävämme ruumiita

Kreikassa Lesboksen saaren kalastajat ovat joutuneet monella tapaa pakolaiskriisin keskiöön.

Saarta ympäröivä merestä on tullut hautausmaa sadoille pakolaisille, jotka ovat hukkuneet Eurooppaan pyrkiessään. Kalastajille tämän tragedian todistamisesta on tullut arkipäivää.

– Meitä pelottaa lähteä merelle, koska saatamme löytää lasten ruumiita tai törmätä aseistettuihin ihmissalakuljettajiin, koko ikänsä Lesboksella elänyt kuusikymppinen kalastaja Christos Dimos kertoo.

Tilastojen mukaan jo noin 800 000 pakolaista on ylittänyt Välimeren tänä vuonna. Näistä yli 3400 on kuollut tai jäänyt kadoksiin vaarallisen matkan aikana.

Surullisten ihmiskohtaloiden ohella kalastajia huolestuttaa myös mereen uppoavien alusten aiheuttama ympäristötuho.

– Bensiiniä ja roskia valuu meren syvyyksiin ja ne saastuttavat huomattavasti kalavesiä, kalastaja Nikos Katakouzinos toteaa.

– Ehkä muutamassa vuodessa olemme tuhonneet kaikki merieläimet ja meidän on etsittävä elantoa jostain muualta.

– Verkkomme hajoavat ajopuihin ja muoviin, joita uponneista laivoista on jäänyt jälkeen, Dimos puolestaan kommentoi.

"Pelastustöistä on tullut rutiinia"

Vaikka tilanne ahdistaakin, kalastajat eivät epäröi syöksyä apuun, kun pakolaisveneitä on pulassa heille tutuilla vesillä.

– Kun näet laivan uppoamassa lapsia kyydissä, ei se voi olla koskettamatta... on pakko toimia, Dimos sanoo.

Lokakuun 30. päivä Katakouzinos osallistui hetkeäkään miettimättä kylänsä lähistöllä pulassa olevan pakolaislaivan pelastustöihin.

– En ollut lähtenyt merelle sinä päivänä, koska tuulet puhalsivat noin 50-75 kilometrin tuntivauhtia. Kävelin satamassa noin seitsemän aikaan aamulla ja näin tämän aluksen uppoamassa. Kiiruhdin sen luokse vaikka se olikin riskialtista. Onnistuimme saamaan kaikki maihin turvassa. Se oli hyvä päivä.

– Surullista kyllä, pelastustöistä on tullut rutiinia täällä.

Vastaavanlaisiin pelastustöihin joutui aiemmin tällä viikolla myös kalastaja Stefanos Zannikos Chioksen saarella. Kalastaja oli pelastanut myrskytuulia uhmaten 80 henkilöä. Pelastettujen joukossa oli 20 lasta.

– Veneessä olleet miehet heittelivät lapsia meille kuin koripalloja, Zannikos kertoi kreikkalaislehti Ethnosin haastattelussa.

– Eräs raskaana oleva nainen oli kastunut läpikotaisin ja värisi kuin kala. Peitin hänet huovalla, mutta hän ei lakannut värisemästä, joten otin sukkani pois jalasta ja annoin ne hänelle. Hän oli alkanut sinertää.

"Useampia tulee vielä hukkumaan"

Kaikki päivät eivät pääty kuitenkaan onnellisesti. Lokakuun 28. päivä 29 ihmistä hukkui Lesboksen edustalla, joukossa 14 lasta.

– En ole koskaan aiemmin kohdannut sellaista tragediaa, Katakouzinos toteaa ääni väristen.

– Talvi on alkamassa. Useampia ihmisiä tulee todennäköisesti vielä hukkumaan, hän lisää.

Kalastajan ääni kiristyy, kun hän puhuu salakuljettajista, jotka takovat rahaa pakolaisten kurjuudella. Ihmisiä pakataan voiton toivossa merikelvottomiin aluksiin, jotka eivät kestä merellä kovemmiksi käyviä oloja.

– Vaikka meri raivoaa ja aallot ovat kaksi metriä korkeita, se ei heitä vaivaa.

– He lähettävät pakolaiset matkaan välittämättä heidän kohtalostaan. Kuinka kauan heidän annetaan selvitä tästä?


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.