Kreikastako seuraava eläkeparatiisi? Maa houkuttelee ulkomaalaisia eläkeläisiä huippualhaisella veroprosentilla: "Meillä on selkeä tavoite"

Kreikan valtiovarainministeriö on keksinyt anteliaan houkuttimen eläkeläisille: maahan muuttavalle eläkettä nauttivalle väestölle tarjotaan erikoisen alhaista seitsemän prosentin verotusta, kertoo The Guardian.

Useimmat maat toivottavat tervetulleeksi maahanmuuttajia, joilla on hyviä mahdollisuuksia työllistyä – ja vieläpä sellaisiin ammatteihin, jotka eivät paikallisille kelpaa.

Kreikka yllättää uudella lakiesityksellään, joka toivottaa avokätisesti eläkeläiset tervetulleeksi uuteen veroparatiisiin. 

– Meillä on selkeä tavoite: Haluamme maahan eläkeläisiä. Meillä on kaunis maa ja mukava ilmasto, joten miksipä ei? Sanoo veropoliittisista asioista vastaava Athina Kalyva Kreikan valtiovarainministeriöstä.

Aiemmin suomalalaisia eläkeläisiä houkutteli alhaisella veroprosentilla Portugali. Suomi kuitenkin puuttui asiaa ja neuvotteli vuonna 2016 uuden verosopimuksen maahan maksettavien yksityisen alan eläkkeiden verottamiseksi. Sitä ennen Portugaliin muuttaneet eläkeläiset olivat voineet saada yksityisen sektorin eläketulot verovapaana. Näin tuolloinen valtiovarainministeri Alexander Stubb kommentoi sopimusta tuoreeltaan:

Stubb on tyytyväinen Portugalin kanssa neuvoteltuun verosopimukseen 0:33

Maahan pysyvästi muuttavien eläkeläisten veroprosenttia viilattaisiin

Uuden verotusesityksen mukaan ulkomailta tuleville ja maahan pysyvästi asettuville eläkeläisille luvataan  seitsemän prosentin verotus.

– Tämä prosentti olisi sama kaikille tuloista riippumatta. Sillä ei ole merkitystä, tulevatko tulot esimerkiksi sijoitusasunnoista, tai muista lähteistä kuin pelkästä eläkkeestä, sanoo pääministerille neuvoja antava talousasiantuntija Alex Patelis. 

– Uudistusmielisenä hallituksena, meidän on kokeiltava kaikki talouden elvyttämisen keinot. Eläkeläiset eivät vie paikallisilta työpaikkoja, vaan he tulevat tänne kuluttamaan ja tuovat sitä kautta tuloja maahan, hän lisää.

Kalyva kertoo toivovansa, että eläkeläiset, jotka hyötyisivät tästä järjestelystä, viettäisivät mahdollisimman paljon aikaa Kreikassa.

– Toki tämä edellyttäisi pientä panostusta, kuten esimerkiksi kodin vuokraamista tai ostamista, hän toteaa.

Eläkeläisten uusi verojärjestely tuskin ilahduttaa Kreikan kansalaisia, arvioivat asiantuntijat.

Kreikassa on oltu näreissään korkeista veroista, jotka ovat seurausta pitkään jatkuneesta talouskriisistä ja sen elvyttämisestä muun muassa Maailman valuttarahaston (IMF) lainoilla.

Lue myös:

    Uusimmat