Mainos

Kreikan valtiovarainministeri: Euroerosta ei enää riskiä

Kreikan valtiovarainministeri Efkleidis Tsakalotos sanoo, että riskiä Kreikan ajautumisesta ulos eurosta ei enää ole.

Tsakalotos odottaa nyt, että talouden viime vuosien huono kierre saadaan käännettyä myönteiseksi kierteeksi.

– Olennaista on, että sijoittajat ajattelevat Kreikan voivan rahoittaa itsensä lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä, Suomessa vieraillut Tsakalotos sanoi maanantaina Helsingissä.

Myös valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) katsoo, että Kreikassa mennään nyt hyvään suuntaan. Uusia ikäviä yllätyksiä ei ole odotettavissa, hän sanoi ministereiden tavatessa toimittajia.

Stubbin mukaan on vielä liian aikaista sanoa, mikä on Suomen kanta mahdollisiin Kreikan velkahelpotuksiin. Euromaat ovat luvanneet pohtia mahdollisia velkahelpotuksia sen jälkeen kun ensimmäinen arvio tukiohjelman etenemisestä saadaan tehtyä. Arvio on tulossa käsittelyyn alkuvuonna. Tsakalotos on toiveikas.

– Jos talousohjelman ensimmäinen katselmus onnistuu ja velasta keskustellaan, niin sijoittajat ja muut talouden toimijat näkevät, että Kreikka on kääntänyt sivua.

Eläkkeistä miljardisäästöt 

Suomi on pitänyt tärkeänä, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF osallistuisi Kreikan kolmanteen tukipakettiin.

– Suomen hallituksen ja eduskunnan kanta IMF:n osallistumiseen Kreikan auttamisessa on yksiselitteisen selkeä, Stubb sanoi.

Tsakalotos kertoo IMF:n edustajien tulevan lähiviikkoina Kreikkaan keskustelemaan paketista. IMF on pitänyt mukaan lähtönsä ehtona sitä, että Kreikan velkataakkaa kevennetään merkittävästi.

Kreikka tekee parhaillaan remonttia romahduksen partaalla olevaan eläkejärjestelmäänsä ja sen rahoitukseen osana vaadittuja talousuudistuksia. Tämän vuoden budjettiin on kirjattu liki kahden miljardin euron säästöt eläkkeistä. 

Tsakalotos tekee vierailukiertueen useissa EU-maissa ennen vuoden ensimmäiseen tapaamiseensa torstaina kokoontuvaa euroryhmää. Suomesta matka jatkuu Hollantiin ja Saksaan.

Kreikalle myönnettiin heinäkuussa noin 86 miljardin euron tukipaketti tiukkoja ehtoja vastaan. Kolmevuotisen tukipaketin avulla Kreikka vältti eron eurosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.