"Kreikan ero eurosta olisi paras ratkaisu"

Kreikka on ajautumassa kovaa vauhtia kohti tuhoa. Näin arvelivat monet muiden euromaiden valtiovarainministerit ja rahaviisaat eilen myttyyn menneen Kreikka-kokouksen jälkeen. Suomalaisasiantuntijoiden mielestä olisi jopa hyvä jos Kreikka lähtisi europerheestä.

Kreikan ja muiden euromaiden kokous päättyi eilen pettymykseen, kun maa ei suostunut hakemaan jatkoa nykyiselle lainaohjelmalleen. Kreikka sanoi jyrkän ein muiden euromaiden ehdotukselle jatkaa lainaohjelmaa kuudella kuukaudella.

Valtiovarainministeri Antti Rinne(sd.) sanoo Huomenta Suomen haastattelussa, että Kreikan ainoa mahdollisuus on olemassa olevan lainaohjelman jatkaminen.

– Tilanne on sama kuin viime viikolla, mitään uutta Kreikalla ei ollut, sanoo Antti Rinne.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi(kok.) sanoo Huomenta Suomessa, että Kreikka pelaa upporikasta ja rutiköyhää. Kreikka luottaa EKP:n ohjelmaan ja luottaa siihen, että sitä ei päästetä ulos eurosta.

Sasin mukaan Kreikan nykyhallituksella on muutama viikko aikaa tulla järkiinsä.

– Syriza-puolue on luvannut vaaliohjelmassaan kreikkalaisille kaikenlaista. Ihmiset eivät esimerkiksi maksa kunnolla veroja. Kreikan pankeista häviää tällä menolla kaksi miljardia viikossa.

Kansanedustaja ja talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen(kesk.) on Sasin kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa Euroopan Keskuspankki ei enää pysty rahoittamaan Kreikkaa. Pekkarisen mukaan Kreikka elää tällä hetkellä muiden euromaiden rahoilla. Ensimmäinen lainaerän takaisinmaksu on vuosikausien päässä, eikä korkoa lainoille käytännössä makseta.

Kreikan lainaohjelmasta on edelleen maksamatta viimeinen, hieman yli seitsemän miljardin erä, jonka ehtona olevia rakenneuudistuksia ja talouden sopeutustoimia Kreikka ei ole täyttänyt.

– Kreikka luottaa liikaa siihen, että euromaiden kantti ei riitä päästämään sitä ulos eurosta. Vaikka maalle annettaisiinkin loput seitsemän miljardia, asiat menevät silti huonosti, jos elvytystoimiin ei ryhdytä, Pekkarinen sanoo Huomenta Suomessa. 

Kreikan eurosta eroamisen aikataulustakin on jo ehditty keskustella julkisuudessa. Sasi ja Pekkarinen sanovat, että kaikki saattaa tapahtua yhdessä viikonlopussa.

– Jos Kreikka ilmoittaa, että rahat on loppu, voidaan jo seuraavana perjantaina kertoa, että Kreikka on irti eurosta. Pankit ovat sitten viikon kiinni ja sen jälkeen drakmoja aletaan kärrätä Kreikan kaduille, Sasi tiivistää.

– Kreikan täytyy noudattaa lainaehtoja. Jos Kreikan kanssa livetään, se johtaa paljon pelkkää Kreikkaa suurempaan euroalueen hässäkkään, Pekkarinen muistuttaa.

Ulos eurosta

Sasi on siltä mieltä, että Kreikan ero eurosta olisi tässä tilanteessa jopa paras ratkaisu. Sasin mukaan Kreikan edellinen hallitus sai aikaan pientä nousua, mutta nykyään vallassa olevan Syriza-puolueen kanssa joudutaan riitelemään kaikesta, eikä mikään toimi oikein.

Pekkarinen summaa koko Kreikan ja muiden kriisimaiden eurotaipaleen.

– Kreikan kaltaisten maiden hyväksymninen euroryhmään oli alunperinkin suuren suuri virhe. Siitä maksetaan ja kauan. Jos kreikka lähtee eurosta, velka ei ole ainoa ongelma. Koko Euroopalle tulee iso hintalappu monesta asiasta.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja