Mainos

Asiantuntija: Kreikkaa ei voida erottaa – se lähtee itse tai se savustetaan ulos

Aktian johtava neuvonantaja Timo Tyrväinen sanoi MTV:n Kymmenen uutisissa lauantaina, että Kreikkaa ei voida erottaa eurosta, sillä euro-valuutan perussäännöksiin ei olla määritelty eroa.

MTV Uutiset uutisoi aiemmin lauantaina, että Suomi monen muun EU-maan ohella kaavailee Kreikalle väliaikaisia lähtöpasseja eurosta. Aktian Tyrväisen mukaan tämä ei kuitenkaan ole mahdollista – ainakaan minkäänlaisella irtisanomislomakkeella.

– Kreikkaa ei voida erottaa, sillä euron perusstatuuteissa ei ole määritelty, mikä olisi se proseduuri, jolla jokin maa voitaisi erottaa, Tyrväinen sanoo.

Ainoa keino, joka muille jäsenmaille tämän jälkeen jää, on savustaa Kreikka ulos.

– Jos muut haluavat avittaa eroa, niiden pitää tehdä Kreikan eurossa pysyminen niin epämukavaksi, että he itsekin tajuavat, että on parempi erota.

Luottamuksen tilalle epäluottamus

Kysyttäessä Tyrväiseltä, kuinka uskottavana hän näkee Kreikan säästötoimiin ryhtymisen, johtava neuvonantaja pitää kattavan puheenvuoron Kreikan pötypuheiden historiasta.

– Jos ajatellaan Kreikan historiaa lupausten pitämisessä, sen on kyllä surkea. Kreikka tuli väärennetyillä tilastoilla mukaan euroon, tullut ikään kuin väärennetyllä passilla.

Muiden maiden tukiessa Kreikkaa, Tyrväinen sanoo Kreikan itse olleen vapaamatkustaja viimeiset viisi vuotta eli koko akuuteimman kriisin ajan.

– Kreikka itse on tehnyt kaikkensa jättääkseen oman osuutensa tekemättä ja näyttää siltä että se on luottanut, että kyllä sitä rahaa tulee, Tyrväinen kertoo.

Näiden asioiden valossa Tyrväinen päätteleekin, että sanoja "luottamus" ja "Kreikka" ei useinkaan käytetä samassa lauseessa.

– Pääministeri Tsiprasin hallitus joutuu nyt paitsi omista toimistaan, myös aikaisempien hallitusten toimista tilille. Nyt sana "epäluottamus" on tällä viimeisellä sillalla pakko ollut nostaa esiin.


Tarkennettu otsikkoa: "Asiantuntija: Kreikka eroaa itse tai se savustetaan ulos" muotoon "Asiantuntija: Kreikkaa ei voida erottaa – se lähtee itse tai se savustetaan ulos"

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.