Kreetan lomasaarelle kotiinsa pitkän tauon jälkeen palaava Raila tunteikkaana: "Onko ne hengissä ja järjissään siellä..."

3:21
Finnair aloitti sunnuntaina uudelleen suorat lennot Kreikan suositulle lomasaarelle Kreetalle – katso tunnelmia kentältä!

Finnair aloittaa sunnuntaina uudelleen suorat lennot Kreikan suositulle lomasaarelle Kreetalle.

Raila Järveläinen on puolisonsa kanssa odottanut päivää hartaasti, sillä pariskunnalla on Kreetalla kakkoskoti ja ikävä saarelle on kova. Järveläinen on myös yksi Kreetan maku -nimisen teemamatkatoimiston omistajista. Yrityksen toiminta on ollut koronapandemian takia jäissä nyt puolitoista vuotta.

Suomen ulkoministeriön ja ulkomaanedustuston tuottaman verkkosivuston mukaan Kreikkaan EU- ja Schengen-maista saapuvilta vaaditaan negatiivinen Covid-testitulos tai rokotustodistus kahdesta annoksesta sekä PLF-kaavake.

Kreikassa on myös toistaiseksi voimassa ulkonaliikkumiskielto kello 00.30-05 välisenä aikana, jolloin voi liikkua vain kolmesta syystä: työn, terveydellisten syiden tai lemmikkieläimen ulkoiluttamisen takia.

Kreikan koronasulku päättyi toukokuun alussa ja nyt maassa pystyy Raila Järveläisen mukaan liikkumaan paremmin ja esimerkiksi ruokahuolto toimii jo jouhevammin. Huoli Järveläisen yrityksen kumppaneista on kuitenkin kova.

– Nyt käymme tällä ensimmäisellä lennolla katsomassa, mikä on yhteistyökumppaneidemme tilanne. Että onko ne hengissä ja järjissään siellä, ja miten saamme meidän syksyn sitten alkamaan. Käymme myös tarkastamassa omat tiluksemme, Järveläinen kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa hieman ennen lennolla nousemista.

Paikallisten ihmisten vointi huolestuttaa

Koronavirus ei varsinaisesti huolestuta matkailuyrittäjää, vaan suurin huoli kohdistuu paikallisten hyvinvointiin.

Tunnelma paikallisten keskuudessa on Järveläisen kuuleman mukaan odottava. 

– Siellä odotetaan kovasti sitä, että maailma avautuisi edes rajoitetusti. Nyt kun kaikki on ollut kiinni ja kaikki todistukset mitä nyt vaaditaan, ovat aika hintavia Suomesta lähteville turisteille, niin huolestuttaa heitä erityisesti. Kreetalaiseen tapaan eteenpäin mennään positiivisesti, Järveläinen kertoo.

Kreeta lumosi jo heti ensimmäisellä kerralla

Järveläinen ei osaa tarkasti sanoa, mikä sai heidät alkujaan ihastumaan itäisellä Välimerellä sijaitsevaan saareen. Vaikutus oli kuitenkin välitön jo heti ensimmäisestä kerrasta lähtien.

– Kun ensimmäisen kerran laskeutui Kreetalle, niin oli sellainen olo, kuin olisi tullut kotiin. Tunneta ovat vahvistaneet ilmasto, ihmiset, ruoka ja kreetalainen vieraanvaraisuus, joka on vertaansa vailla.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla Kreetan lennon matkatavaraselvitystä odottava Järveläinen summaa tuntonsa MTV Uutiset Livelle urheilutermejä mukaillen.

– Maalisuoralla ollaan, nyt jaksetaan puskea loppuun asti. Hyvä fiilis, jännittää, jännittää, kuuluu selvästi tunteikas lausahdus maskin alta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja