Mainos

Köyhät viljelijät kieltäytyvät lähtemästä tulta syöksevän Mayon-tulivuoren läheltä - "En usko että se purkautuu"

Filippiineillä Albayn maakunnan asukkaita kehotetaan siirtymään turvallisemmille alueille maan keskiosassa olevan purkautuvan tulivuoren lähistöltä. Moni kuitenkin kieltäytyy lähtemästä.

Evakuoinnin syynä on paitsi itse tulivuorenpurkaus, myös rankkasateet joiden vuoksi alueelle pelätään kehittyvän massiivisia vulkaanisia mutavyöryjä. Filippiinien aktiivisin tulivuori on sylkenyt laavaa ja tuhkaa jo kaksi viikkoa, ja suuri purkaus voi tapahtua lähipäivinä, sanoo Filippiinien seismologian ja tulivuorten tutkimuskeskus.

Liki 80 000 ihmistä on jo evakuoitu alueelta, mutta suuri joukko asukkaita on kieltäytynyt lähtemästä mm. karjansa ja maatilojensa vuoksi.

Maanviljelijät vastustavat evakuointia

Aluehallinto on laajentanut vaara-aluetta yhdeksän kilometrin säteelle Mount Mayonista. Aiempi seismologien esittämä varoalue on ollut kahdeksan kilometriä.  

– Uhka on hyvin todellinen, kehotamme ihmisiä valmistautumaan evakuointiin heti kun viranomaiset siitä ilmoittavat, sanoo tulivuoritutkimuskeskuksen ennustepäällikkö Mariton Bornas.

– Kyse on hengenvaarasta. Vulkaaninen muta Mayon-vuoresta voi kuljettaa valtavia lohkareita ja haudata asumuksia alleen, pyyhkäistä ihmiset ja kaiken muunkin mennessään, Bornas kuvailee.


Hänen mukaansa möhkäleet voivat olla autojen tai jopa talojen kokoisia ja ne voivat vieriä tulivuoren rinnettä pitkin alas muutamassa minuutissa. Rankkasateet lisäävät merkittävästi mutavyöryjen riskiä.

”En usko että se purkautuu”

Salvacionin kylässä köyhät maanviljelijät lymyilevät viranomaisvaroituksista huolimatta edelleen vaara-alueella. Heidän toimeentulonsa riippuu suoraan pelloista ja karjasta. Taloudellisessa ahdingossa moni ottaa tietoisen riskin.

– En usko että tulivuori purkautuu, sanoo Istong Jayvee toiveikkaasti.

– Sehän on jo sylkenyt tulta, joten se kyllä varmasti rauhoittuu pian, hän arvelee.

Maatilan työntekijä Edna Medina puolestaan on valmis pakenemaan heti kun tulivuori purkautuu.

– Kun tulivuori purkautuu, me lähdemme moottoripyörällä suoraan päätietä poispäin, hän vakuuttaa.

Vulkanologit ovat nostaneet Mayonin riskitason luokkaan neljä, yhtä pykälää alle korkeimman tason.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.