Taal-tulivuoren räjähdysmäinen purkautuminen lähellä Filippiineillä? Punahehkuista laavaa lentää 500 metrin korkeuteen – ainakin 20 000 ihmistä joutunut pakenemaan kodeistaan

0:21
Katso yllä oleva dramaattinen video: Salamat iskevät laavaa syöksevän Taal-tulivuoren ympärillä Filippiineillä

Filippiineillä ainakin 20 000 ihmistä on hakenut suojaa evakuointikeskuksista tulivuoren syöstyä ilmaan tuhkaa ja laavaa.

65 kilometrin päässä pääkaupungista Manilasta sijaitseva Taal-tulivuori aktivoitui viikonloppuna.

Vuoren pohjoisseinämälle avautuneista uusista railoista on roiskunut punahehkuista laavaa jopa 500 metrin korkeuteen. Alueella on havaittu myös useita maanjäristyksiä.

– Nukkuminen ei enää onnistunut, koska joka kerta, kun suljin silmäni, talo alkoi heilua. Kukaan meistä ei saanut unta, joten valmistauduimme vain lähtöön, kertoo kotoaan paennut Lia Monteverde AFP:lle.

Maan ilmailuviranomaiset ovat keskeyttäneet lennot Manilan kansainväliselle lentokentälle tuhkan vuoksi, ja jo yli 200 lentoa on peruttu.

Alueen koulut ja virastot sekä Filippiinien pörssi pitävät tänään ovensa kiinni, ja viranomaiset ovat nostaneet valmiustasonsa toiseksi korkeimmalle tasolle.

Hengityssuojaimet ovat loppuneet kaupoista sen jälkeen, kun terveysviranomaiset suosittelivat niitä hienojakoiselta tuhkalta suojautumiseen.

Taal-tulivuoren pelätään purkautuvan räjähdysmäisesti. Hallituksen seismologien mukaan magmaa eli sulaa kiviainesta liikkuu maan sisällä kohti Taalin kraatteria.

Filippiinien tulivuoriopin ja seismologian instituutin Phivolcsin johtaja Renato Solidum kertoo, että maan pinnalle tullut laava on todiste siitä, että tulivuoren sisukset ovat liikkeessä, mutta selvyyttä ei vielä ole siitä, jatkuuko se. Solidumin mukaan Taal purkautui edellisen kerran vuonna 1977.

Kaksi vuotta sitten Mayon-vuoresta purkautui miljoonia tonneja tuhkaa, kiviä ja laavaa, ja kymmenettuhannet ihmiset joutuivat pakenemaan kodeistaan. Viime vuosien suurin räjähdys Filippiineillä oli Pinatubo-vuoren purkaus vuonna 1991, joka tappoi yli 800 ihmistä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja