Kovaa tekstiä Suomi-kiekosta – Kiekko-Espooseen astuva mestarivalmentaja lataa: "Jää ihan liian vähälle huomiolle"

Kiekko-Espoon peräsimeen astuvalta Jyrki Aholta painavaa puhetta – "Se puoli jää suomalaisessa jääkiekossa ihan liian vähälle huomiolle" 1:19
Kiekko-Espoon peräsimeen astuvalta Jyrki Aholta painavaa puhetta – "Se puoli jää suomalaisessa jääkiekossa ihan liian vähälle huomiolle."

Kiekko-Espoon ensi kauden päävalmentajaksi tänään torstaina esitelty Jyrki Aho paalutti heti painavaa puhetta kokemastaan suomalaisen jääkiekon epäkohdasta. Miehen puheissa korostuivat myös arvot.

Espoosta ennestäänkin tuttu, Bluesia sen viimeisinä SM-liigavuosina 2013–16 valmentanut Aho hyppää Kiekko-Espoon peräsimeen ensi sesongilla, jolloin seuran on määrä pelata Liigassa. SM-liiga tiedotti eilen, että Kiekko-Espoolle on myönnetty ehdollinen liigalisenssi tulevaksi kaudeksi.

Aho oli torstaina hivenen tunteikkaanakin.

– Fiilikset yllättivät vähän itsenikin. Tietysti tässä hallissa on tullut käytyä vuosien saatossa katsomossa pelejä ja tapaamassa Kimiä (Hirschovits, Kiekko-Espoon nykyinen urheilutoimenjohtaja) ja monia muitakin ihmisiä. Kun satuin näkemään Hirvosen Timon paidan katossa, sitä tunnetta en osannut oikeastaan odottaa, että se iskee tällä tapaa, Aho sanoi MTV Urheilulle.

Ahon edellinen pesti Espoossa päättyi Bluesin konkurssiin.

– Se oli se toinen asia, joka tuli kieltämättä mieleen. Se tarina loppui.

Ahosta tuntuu kuitenkin luontevalta ja hyvältä palata Espooseen uuden aikakauden äärellä. Hän kertoo jakaneensa samankaltaisen arvomaailman Hirschovitsin ja seuran kanssa. Kiekko-Espoo on linjannut arvoikseen "tee oikein, tee yhdessä, tee sydämellä".

– Meillä on samanlainen ajattelu monista asioista. Se tuntuu ennen kaikkea äärimmäisen hyvältä.

– Se arvomaailma on tullut minulle koko ajan vuosien saatossa tärkeämmäksi ja tärkeämmäksi. Ihmisten kanssa, joilla on sama arvomaailma, on kiva tehdä töitä.

"Mitkään asiat eivät tapahdu nappia painamalla"

JYPin päävalmentajana Suomen mestaruuden kaudella 2011–12 voittanut ja SM-liigassa Porin Ässiäkin luotsannut Aho valmensi viimeksi ranskalaista Grenoblea. Vuonna 2021 käynnistynyt rupeama päättyi potkuihin viime kuussa.

Avauskaudellaan Ranskassa Aho voitti mestaruuden ja sitä seuranneella sesongilla Ranskan cupin.

– Tietysti siellä olisi halunnut ottaa vielä mahdollisen yhden mestaruuden ja mennä eteenpäin. Se on näitä varjopuolia, mitä on suomalaisessakin mediassa lähipäivinä aika paljon puhuttu.

– Itselle on kaksi kertaa tullut sillä lailla potkut. Nyt tuli kolmen pelin tappioputki ja tuli lähtö. Yhden kerran aikaisemmin on tullut kahdesta pelistä.

Aho sanoo, että kaikkien kannattaisi puntaroida kärsivällisyyttä.

– Mitkään asiathan eivät tapahdu nappia painamalla. Ei ole tapahtunut myöskään tämä hetki, joka on tällä hetkellä Kiekko-Espoolla. Se on vaatinut monien ihmisten vuosien työn. Sitä työtä arvostan äärimmäisen paljon.

"Puhutaan pelkästään taktiikoista"

Aho tiedostaa, että Kiekko-Espoolla on yhä paljon urakoitavaa ennen ensi sesonkia. Pelaajia on jo kartoitettu, mutta Ahokin toivoo, että asiassa päästään koko ajan eteenpäin.

– Haasteita varmasti tulee olemaan, jos tulee olemaan naurunremakoitakin.

Mies ei lähde vielä piirtämään tarkkoja raameja sille, minkälaista peliä hän aikoo Kiekko-Espoon valmentajana peluuttaa. Hänestä asialla on turha spekuloida ennen kuin tuleva joukkue on kasassa.

– Totta kai ihannetilanteessa jääkiekko on just sitä, että hyökätään iloisesti, puolustetaan kovasti ja taistellaan joka ilta. Taistelu on varmasti sitä, mitä jokainen fanikin arvostaa. He haluavat, että se joukkue tulee tekemään parhaansa joka ilta.

Aho kuitenkin lisää, että tähän liittyy se, että sekä pelaajat että valmentajat ovat ihmisiä.

– Käytän aina tätä vertausta, että käykää vaikka seitsemän kertaa salilla viikossa ja tehkää joka kerta kaikki hommanne ihan viimeisen päälle.

Aho kokee, että moisen yrittäminen näyttäisi, miten vaikeaa se on.

– Koetat joka ilta mitata kaiken itsestäsi henkisesti ja fyysisesti ja valmistautua siihen. Se puoli jää minun mielestäni suomalaisessa jääkiekossa ihan liian vähälle huomiolle. 

– Puhutaan pelkästään taktiikoista. Se ihminen toteuttaa niitä taktiikoita. Ihmisillä on tunteet, fiilikset ja oma elämä myös urheiluelämän ohella olemassa. Nämä ovat niitä asioita, joita haluaisin tuoda suomalaiseen jääkiekkokeskusteluun lisää.

Lue myös:

    Uusimmat