Kova skenaario Norjassa – pelastaako tämä "kriisisuunnitelma" koronaa potevan hiihtotähden olympialaisiin?

Koronavirustartunnat saaneiden norjalaishiihtäjien Heidi Wengin ja Anne Kjersti Kalvån varalle on mietitty "kriisisuunnitelmaa", jotta kaksikko pääsisi Pekingin olympialaisiin. Asiasta kertoo VG.

Norjan hiihtoliitto kertoi sprinttimaajoukkueen valmentajan Arild Monsenin koronatartunnasta maanantaina, ja sittemmin selvisi, että Weng ja Kalvå antoivat positiivisiksi osoittautuneet PCR-testit samana päivänä. Hiihtäjillä on meneillään kymmenen päivän eristys Italian Seiser Almissa. 

Kaikki olympialaisiin suuntaavat norjalaishiihtäjät ovat Italiassa, ja lähikontaktien vuoksi Norjan hiihtomaajoukkueen lähtöä Kiinaan on lykätty tämän viikon torstailta. Lähtö tapahtuu aikaisintaan ensi viikon maanantaina.

Kalvålla ja tähtikategoriaan lukeutuvalla Wengillä odotusaika tulee olemaan pidempi, jos he kisoihin ylipäätään pääsevät. Norjan maajoukkuelääkäri Öystein Andersen sanoi keskiviikkona, että on liian aikaista pohtia sitä, jäävätkö olympialaiset kaksikolta väliin.

VG kertoo kuitenkin kriisisuunnitelmasta. Kun maanantain PCR-näytteistä on kulunut kymmenen päivää, ollaan ensi viikon torstaissa 3. helmikuuta. Maajoukkuelääkärin mukaan vaatimuksena tuolloin on saada viisi negatiivista testiä neljän päivän aikana. Tällöin oltaisiin jo sitä seuraavan viikon maanantaissa, 7. helmikuuta. Tuolloin on kulunut kaksi päivää ensimmäisestä olympiamatkasta, yhdistelmäkilpailusta, jonka Weng ja Kalvå voivat unohtaa.

Sikäli kuin virus kuitenkin haihtuu ajallaan Wengin ja Kalvån kehoista, he voisivat päästä Pekingiin kesken kisojen. Useat lentoyhtiöt tekevät tilapäisiä lentoja, jotka ovat tarjolla vain olympialaisiin akkreditoiduille. Norjan Olympiatoppenin medianeuvonantaja Halvor Lean mukaan tällaisia lentomahdollisuuksia on lähes joka toinen päivä aikavälillä 7.–18. helmikuuta.

Wengin ja Kalvån kohdalla huomionarvoista on, ettei kumpaakaan ole kaavailtu sprinttiin, joka kilpaillaan tiistaina 8. helmikuuta. Seuraava kilpailumatka on 10 kilometrin perinteisen väliaikalähtökisa torstaina 10. helmikuuta, ja siinä sekä Weng että Kalvå olisivat tavallisesti Norjan kilpailevassa nelikossa.

Tuohon kilpailuun Weng ja Kalvå voisivat ehtiäkin mukaan. Halvor Lea Olympiatoppenista kertoo, että lentomahdollisuuksia kartoitetaan.

Kyse on kuitenkin myös siitä, missä kunnossa Weng ja Kalvå heti koronan jälkeen olisivat. Kaksikon on kuvailtu kärsivän vain lievistä oireista, mutta siimaa maailman huipulla ei ole varaa juuri yhtään antaa.

Lue myös:

    Uusimmat