Quornia käytetään lihan korvikkeena esimerkiksi monien suomalaiskoulujen kasvisruokavaihtoehdoissa. Quorn on teollinen proteiinivalmiste, jonka tärkein ainesosa on mykoproteiini, eli sieniproteiini.
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan mykoproteiiniksi katsotaan mikä tahansa proteiinirikas elintarvike, joka on prosessoitu syötävästä sienestä.
Terveelliseksi ja korkealaatuiseksi kasvisvaihtoehdoksi markkinoitu Quorn ei kuitenkaan välttämättä sovi kaikille ihmisille. Fusarium Venenatum -punahomeesta käymismenetelmällä valmistettava Quorn voi nimittäin aiheuttaa yliherkille henkilöille muun muassa pahoinvointia, ripulia ja hengenahdistusta. Yhdysvaltalaistutkimusten mukaan osa ihmisistä on allergisia Quornille.
Washingtonissa sijaitseva, riippumaton elintarviketurvallisuusorganisaatio, Center for Science in the Public Interest, kertoo internetsivuillaan, että voimakkaista Quorn-allergiaoireista kärsiviä kuluttajia on raportoitu olevan Yhdysvalloissa ja Euroopassa jo yli 2000.
Evira: Allergiat mahdollisia
Eviran tuoteturvallisuusyksikön ylitarkastaja Annika Nurttila myöntää, että Quorn saattaa aiheuttaa tietyille henkilöille allergioita, siinä missä monet muutkin elintarvikkeet.
– On tärkeä erottaa toisistaan ruoka-allergia ja intoleranssi. Quorn-allergian yleisyydestä meillä ei ole tarkempaa tietoa. Yksilötasolla Quorn-allergia toki on mahdollinen. Kun taas intoleransseista puhutaan, niin yksilöllisesti henkilö voi olla intolerantti sienisokerille eli trehaloosille, Nurttila selittää.
Quorn sisältää sienisokeria eli trehaloosia, jonka pilkkomiseen elimistössä tarvitaan ruoansulatusentsyymi trehalaasia. Ihmisillä, joilta tämä entsyymi puuttuu, seurauksena on vatsavaivoja, jotka alkavat tuntien kuluttua syömisestä. Trehaloosi-intoleranssiksi kutsutun intoleranssin oireet ovat Eviran mukaan samankaltaiset kuin maitoon liittyvässä laktoosi-intoleranssissa. Trehaloosi-intoleranssi ei kuitenkaan ole yhtä yleistä kuin laktoosi-intoleranssi.
