Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kouluruoastakin tuttu proteiini valmistetaan homeesta – voi aiheuttaa allergioita

Ruokakesko
Julkaistu 20.09.2013 09:29

Quornia käytetään lihan korvikkeena esimerkiksi monien suomalaiskoulujen kasvisruokavaihtoehdoissa. Quorn on teollinen proteiinivalmiste, jonka tärkein ainesosa on mykoproteiini, eli sieniproteiini.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan mykoproteiiniksi katsotaan mikä tahansa proteiinirikas elintarvike, joka on prosessoitu syötävästä sienestä.

Terveelliseksi ja korkealaatuiseksi kasvisvaihtoehdoksi markkinoitu Quorn ei kuitenkaan välttämättä sovi kaikille ihmisille. Fusarium Venenatum -punahomeesta käymismenetelmällä valmistettava Quorn voi nimittäin aiheuttaa yliherkille henkilöille muun muassa pahoinvointia, ripulia ja hengenahdistusta. Yhdysvaltalaistutkimusten mukaan osa ihmisistä on allergisia Quornille.

Washingtonissa sijaitseva, riippumaton elintarviketurvallisuusorganisaatio, Center for Science in the Public Interest, kertoo internetsivuillaan, että voimakkaista Quorn-allergiaoireista kärsiviä kuluttajia on raportoitu olevan Yhdysvalloissa ja Euroopassa jo yli 2000.

Evira: Allergiat mahdollisia

Eviran tuoteturvallisuusyksikön ylitarkastaja Annika Nurttila myöntää, että Quorn saattaa aiheuttaa tietyille henkilöille allergioita, siinä missä monet muutkin elintarvikkeet.

– On tärkeä erottaa toisistaan ruoka-allergia ja intoleranssi. Quorn-allergian yleisyydestä meillä ei ole tarkempaa tietoa. Yksilötasolla Quorn-allergia toki on mahdollinen. Kun taas intoleransseista puhutaan, niin yksilöllisesti henkilö voi olla intolerantti sienisokerille eli trehaloosille, Nurttila selittää.

Quorn sisältää sienisokeria eli trehaloosia, jonka pilkkomiseen elimistössä tarvitaan ruoansulatusentsyymi trehalaasia. Ihmisillä, joilta tämä entsyymi puuttuu, seurauksena on vatsavaivoja, jotka alkavat tuntien kuluttua syömisestä. Trehaloosi-intoleranssiksi kutsutun intoleranssin oireet ovat Eviran mukaan samankaltaiset kuin maitoon liittyvässä laktoosi-intoleranssissa. Trehaloosi-intoleranssi ei kuitenkaan ole yhtä yleistä kuin laktoosi-intoleranssi.

Tuote todettu turvalliseksi

Nurttila muistuttaa, että vaikka allergiaa tuotteelle saattaa esiintyä yksilötasolla, on tuote tämänhetkisen tiedon valossa turvallinen.

– Elintarvikkeen turvallisuudesta vastaa elintarvikealan toimija. Tiedossamme ei ole, että Quorn-tuotteita olisi vedetty takaisin markkinoilta. Siten meillä ei siten ole syytä epäillä, etteivät ne täyttäisi elintarvikelainsäädännön vaatimuksia eivätkä olisi kuluttajille turvallisia. Mikäli tietoomme tulisi muuta tietoa asiasta, niin selvittäisimme asian ja ryhtyisimme tarvittaessa valvontatoimiin, Nurttila kertoo.

Quorn-tuotteita valmistaa brittiläinen Marlow Foods Ltd, ja Suomeen niitä tuo Findus. Quornista valmistettuja tuotteita on ollut Suomessa myynnissä syksystä 2012 lähtien.

Lähteet:

Evira

Center for Science in the Public Interest

Quorn.fi

Riika Nykänen/MTV3

Lisää aiheesta:

Voiko Suomessa myytävissä nuudeleissa olla ötököitä? Näin vastaa Tullin laboratorioKoiramyrkytyksistä epäiltyä ainetta voi olla myös ihmisten ravinnossa – Ruokavirasto: Mikäli syy vahvistuu, on lakia rikottuAlkoholijuomat voivat aiheuttaa yllättäviä allergisia reaktioita – pahimmillaan "pisarakin voi olla liikaa"Ovatko siniset Dipper-patukat oikeasti vaarallisia? Karkkikohu lässähti Espanjassa jo vuonna 2018 – riskit tyrmätään: "Ei voi pitää paikkaansa"Missään muualla maailmassa ei yhtä kovaa kysyntää – suosikkituotteesta laktoositon versio vain Suomen markkinoille Tanskalaislehti varoittaa: Klementiinit vaarallisia lapsille – näin kommentoi suomalaisasiantuntija
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 06:35
    Hyvän mielen jutut

    Vantaalaisen Jennin rottweiler yllätti perheensä: 11-viikkoinen Marlo opetteli skeittamaan

  • Eilen19:15
    Sisäilma

    Poltatko tällaisia kynttilöitä? "Kannattaa välttää"

  • Eilen17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen14:11
    Toyota

    Toyota kutsuu Suomessa yli 1 250 autoa tarkastukseen

  • Eilen14:05
    Ilmiöt

    Verkkosanakirja valitsi vuoden sanan – onko 67 jo tuttu?