Kouluruoastakin tuttu proteiini valmistetaan homeesta – voi aiheuttaa allergioita

Quornia käytetään lihan korvikkeena esimerkiksi monien suomalaiskoulujen kasvisruokavaihtoehdoissa. Quorn on teollinen proteiinivalmiste, jonka tärkein ainesosa on mykoproteiini, eli sieniproteiini.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan mykoproteiiniksi katsotaan mikä tahansa proteiinirikas elintarvike, joka on prosessoitu syötävästä sienestä.

Terveelliseksi ja korkealaatuiseksi kasvisvaihtoehdoksi markkinoitu Quorn ei kuitenkaan välttämättä sovi kaikille ihmisille. Fusarium Venenatum -punahomeesta käymismenetelmällä valmistettava Quorn voi nimittäin aiheuttaa yliherkille henkilöille muun muassa pahoinvointia, ripulia ja hengenahdistusta. Yhdysvaltalaistutkimusten mukaan osa ihmisistä on allergisia Quornille.

Washingtonissa sijaitseva, riippumaton elintarviketurvallisuusorganisaatio, Center for Science in the Public Interest, kertoo internetsivuillaan, että voimakkaista Quorn-allergiaoireista kärsiviä kuluttajia on raportoitu olevan Yhdysvalloissa ja Euroopassa jo yli 2000.

Evira: Allergiat mahdollisia

Eviran tuoteturvallisuusyksikön ylitarkastaja Annika Nurttila myöntää, että Quorn saattaa aiheuttaa tietyille henkilöille allergioita, siinä missä monet muutkin elintarvikkeet.

– On tärkeä erottaa toisistaan ruoka-allergia ja intoleranssi. Quorn-allergian yleisyydestä meillä ei ole tarkempaa tietoa. Yksilötasolla Quorn-allergia toki on mahdollinen. Kun taas intoleransseista puhutaan, niin yksilöllisesti henkilö voi olla intolerantti sienisokerille eli trehaloosille, Nurttila selittää.

Quorn sisältää sienisokeria eli trehaloosia, jonka pilkkomiseen elimistössä tarvitaan ruoansulatusentsyymi trehalaasia. Ihmisillä, joilta tämä entsyymi puuttuu, seurauksena on vatsavaivoja, jotka alkavat tuntien kuluttua syömisestä. Trehaloosi-intoleranssiksi kutsutun intoleranssin oireet ovat Eviran mukaan samankaltaiset kuin maitoon liittyvässä laktoosi-intoleranssissa. Trehaloosi-intoleranssi ei kuitenkaan ole yhtä yleistä kuin laktoosi-intoleranssi.

Tuote todettu turvalliseksi

Nurttila muistuttaa, että vaikka allergiaa tuotteelle saattaa esiintyä yksilötasolla, on tuote tämänhetkisen tiedon valossa turvallinen.

– Elintarvikkeen turvallisuudesta vastaa elintarvikealan toimija. Tiedossamme ei ole, että Quorn-tuotteita olisi vedetty takaisin markkinoilta. Siten meillä ei siten ole syytä epäillä, etteivät ne täyttäisi elintarvikelainsäädännön vaatimuksia eivätkä olisi kuluttajille turvallisia. Mikäli tietoomme tulisi muuta tietoa asiasta, niin selvittäisimme asian ja ryhtyisimme tarvittaessa valvontatoimiin, Nurttila kertoo.

Quorn-tuotteita valmistaa brittiläinen Marlow Foods Ltd, ja Suomeen niitä tuo Findus. Quornista valmistettuja tuotteita on ollut Suomessa myynnissä syksystä 2012 lähtien.

Lähteet:

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja