Koulukuvaajan vinkki onnistuneisiin kuviin: Älä käske lastasi hymyilemään

Koulu- ja päiväkotikuvaajien arki on jälleen alkanut.

Lasten mukana koteihin tuodaan jälleen koulu- ja päiväkotikuvauslappuja täytettäväksi. Kuvaajien kiireisin sesonki onkin jälleen alkanut.

Niin lapset kuin vanhemmatkin jännittävät kuvausta - lapset itse tilannetta, vanhemmat sitä, minkälaisia kuvia tällä kertaa kotiin saadaan.

Viisi vuotta Kuvamuiston koulukuvaajana toiminut Juhana kertoo, että paras kuvattava on lapsi, joka on oma itsensä. Juhanalla onkin vinkki vanhemmille, sekä kuvaukseen saattavalle koulun tai päiväkodin aikuiselle.

– Lapselle ei kannata sanoa, että muista hymyillä. Silloin se hymy ei välttämättä ole spontaani hymy, vaan joku harjoiteltu ”koulukuva” -hymy, joka ei ole lapsen oma ilme.

– On ehkä parasta, ettei aikuiset kiinnitä asiaan kauheasti huomiota.

Reipas itseluottamus

Mitä muita vinkkejä sinulla on kuvaukseen tulevalle?

– Reipas itseluottamus omaan ulkonäköön - sinun ei tarvitse miettiä hymyn ilmettä, kunhan olet oma avoin itsesi ja tulet kuvaan reippaasti.

– Koulukuvaukseen ei kannata tulla liian hienoissa vaatteissa. Repaleiset ulkovaatteetkaan eivät myöskään ole kaikista kivoimpia - varsinkaan jos niistä kuvista haluaa ottaa jotain muutakin kuin yhden tarra-arkin.

"Jo ennen kameraa"

Jos kuvattavaa jännittää, on kuvaajan työ saada lapsi rentoutumaan.

– Itselläni työ alkaa jo kauan ennen kuin oppilas edes asettuu istumaan kameran eteen. Kyse on aivan perusasioista: miten kohtelet nuorempia ihmisiä, miten tervehdit, mitä juttelet heidän kanssaan - siinä se suurin työ tehdään.

– Onnistumiset tuntuvat parhailta. Se, että ujon oloinen oppilas tulee ja hänestä saa aivan mahtavat kuvat kun on saanut hänet riisuttua jännityksestä, on se, joka tässä työssä palkitsee eniten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja