Mainos

Tuore selvitys: Kiusaaminen on lasten ja nuorten harrastuksissa yllättävän yleistä – pahimmillaan lapsi voi lopettaa harrastuksen kokonaan

Kiusaamista, syrjintää ja epäasiallista kohtelua esiintyy varsin paljon lasten ja nuorten liikuntaharrastuksissa. Asia ilmenee tuoreesta lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksesta

Yhteensä 26 prosenttia vastanneista kertoi kokeneensa harrastuksessaan joskus kiusaamista, syrjintää tai epäasiallista käytöstä.

– Kiusaaminen ja syrjiminen ovat huolestuttavan yleisiä liikuntaharrastuksissa. Pahimmillaan kiusaaminen ja syrjiminen voi aiheuttaa sen, että lapsi lopettaa harrastamisen kokonaan, kuvailee Nuorisotutkimusverkoston vastaava tutkija Mikko Salasuo.

Kiusaamisen kohteeksi joutuvat erityisesti yli 15-vuotiaat sekä ne lapset ja nuoret, jotka kokevat kuuluvansa johonkin vähemmistöryhmään. Esimerkiksi lapsista ja nuorista, jotka kokevat kuuluvansa seksuaalivähemmistöön, jopa 60 prosenttia kertoo joskus tai usein tapahtuvasta kiusaamisesta ja syrjinnästä liikuntaharrastuksessa.

– Asennemuutos lähtee vanhemmista ja ohjaajista. Vanhanaikaiset ja aikansa eläneet ajatukset pitäisi päivittää vastaamaan nykyajan nuorien kokemuspiiriä, Salasuo sanoo.

Taloudelliset lähtökohdat vaikuttavat

Lasten ja nuorten liikunnan harrastaminen on selvästi yhteydessä taloudellisiin lähtökohtiin, ilmenee tuoreesta lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksesta.

Taloudellisen tilanteensa heikoksi kokevien perheiden lapsista ja nuorista 32 prosenttia liikkuu viikoittain liikunta- tai urheiluseurassa, kun vastaava osuus hyvin toimeentulevissa perheissä on 55 prosenttia.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla lasten liikuntaharrastusten kustannukset ovat korkeita: yli sadan euron kuukausikustannuksista raportoi neljännes 6–14-vuotiaiden lasten vanhemmista.

– Näyttää siltä, että paljosta julkisesta keskustelusta ja poliittisista toimista huolimatta urheiluseuraharrastamisen kustannuksia ei ole saatu alemmas ja monet lapset ja nuoret jäävät taloudellisista syistä toiminnan ulkopuolelle, sanoo Nuorisotutkimusverkoston tilastotutkija Sami Myllyniemi.

Liikunta on silti yhä lasten ja nuorten yleisin harrastus. Kyselyyn vastanneista 88 prosenttia kertoi harrastavansa jotakin liikuntaa.

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksessa tutkitaan 6–29-vuotiaiden vapaa-aikaa. Tutkimuksen toteuttavat yhteistyössä valtion nuorisoneuvosto, valtion liikuntaneuvosto, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Nuorisotutkimusverkosto. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja