Kotipuutarhuri: Tarkkaile taimia – tunnista tuhoisa tulipolte ajoissa!

Bakteerin aiheuttama vaarallinen tulipolte-kasvitauti uhkaa levitä Suomeen ulkomailta tuotavien hedelmä- ja koristekasvien taimien mukana.

Kotipuutarhurin kannattaa nyt tarkkailla viime vuosina istuttamiaan taimia. Tauti lakastuttaa ja mustuttaa kasvien versoja ja voi lopulta tappaa kasvin kokonaan.

Tautia löytyi Suomesta ensimmäisen kerran kesällä 2014 ahvenanmaalaiselta päärynäviljelmältä. Tulipoltteelle alttiita isäntäkasveja ovat omena- ja päärynäpuut, tuhkapensaat, pihlajat, tuomi- ja orapihlajat, ruusukvittenit ja aroniat.  

Alkukesällä nuorten versojen kärjet lakastuvat

Taimia kannattaa tarkkailla isäntäkasvien kukinta-aikaan touko-kesäkuussa. Tällöin nuoret versot lakastuvat ja taipuvat alaspäin, koska bakteerit estävät nestevirtausta.

Myöhemmin lehtiin tulee kuolleita alueita tai niiden keskisuoni mustuu. Kuihtuneet kukinnot, lakastuneet lehdet ja näivettyneet mustuneet hedelmät jäävät kiinni versoihin. Kuolleet versot ovat sitkeitä ja taipuisia. Vähitellen tauti leviää paksumpiin oksiin ja runkoon muodostuu kuoliolaikkuja, joiden alla oleva puu ruskettuu. 

Jos on lämmintä ja kosteaa, laikkujen reunoilta erittyy vaaleina pisaroina bakteerilimaa. Sairastuneet versot mustuvat eli näyttävät taudin nimen mukaisesti palaneilta. Kasveja pölyttävät hyönteiset levittävät tautia toisiin kasveihin.

Sairastuneet kasvit ja niiden läheisyydessä kasvavat isäntäkasvit on hävitettävä, koska taudille ei ole kemiallista torjuntakeinoa. On tärkeää havaita tauti heti alkuvaiheessa, jotta se ei pääse ryöstäytymään ympäristöön.

Ulkomaisten taimien nimilapuissa oltava ZP-merkintä

Ulkomailta saa tuoda vain sellaisia tulipoltteen isäntäkasvien taimia, joiden nimilapuissa on ZP-merkintä. Merkintä osoittaa, että taimi on tuotettu viranomaisten valvonnassa alueella, jossa ei ole tautia.

Harrastajaviljelijöiltä tai luonnosta peräisin olevia taimia ei saa tuoda ulkomailta, koska niissä voi olla tulipolte-tautia piilevänä.

Ilmoita havainnosta Eviraan

Jos epäilet tulipoltteen oireita, ilmoita siitä Eviraan joko sähköpostilla kasvinterveys  evira.fi tai Eviran internetsivujen kautta www.evira.fi/tuhoojailmoitus.

Kasvintarkastajan ottamat näytteet tutkitaan maksutta Eviran laboratoriossa. Taudista ilmoittaminen on lakisääteinen velvollisuus, jotta taudin asettuminen Suomeen voitaisiin estää.

Lue myös:

    Uusimmat