Kotimaisten vaatevalmistajien yllättävä ongelma: Suomessa ei ole enää alan osaamista

Suomessa sinnittelee edelleen koko joukko vaateyrityksiä, jotka paitsi suunnittelevat myös tekevät tuotteensa kokonaan kotimaassa. Se on kuitenkin yhä vaikeampaa.

Samaan aikaan, kun monet isot vaatevalmistajat siirtävät tuotantoaan ulkomaille, muutamat pienet yritykset sinnittelevät täysin kotimaisin voimin.

Haasteita kotiympyröissä pysyttelevällä kuitenkin riittää. Kotimaassa vaatteiden teko on tunnetusti kalliimpaa kuin ulkomailla. Lisäksi vaatevalmistajan on yhä vaikeampi löytää kotimaasta ammattitaitoisia ompelijoita.

Nuorta suunnittelijaa ei kiinnosta ompelijan työ

Lastenvaatteita suunnitteleva ja valmistava Kimperi aloitti vaatteiden valmistuksen Jyväskylässä vuosi sitten. Yritys tekee kaiken kotimaassa.

Tehtaan perustaja ja yrittäjä Outi Sahikallio kertoo, että työntekijöistä ei sinänsä olisi pulaa.

– Kun pannaan paikka auki, hakijoita kyllä riittää. On heitä, joilla edellisestä ompelijan pestistä on 20 vuotta. Toisaalta on niitä nuoria, jotka haluavat suunnittelijaksi ja joita ompelijan työ ei kiinnosta.

– Sarjatyössähän yhtä saumaa voidaan ommella useampi sata peränjälkeen, eikä se ole välttämättä kauhean hauskaa työtä. Hyvät ompelijat tekevät työnsä sarjatuotannon kannalta usein myös liian hitaasti, Sahikallio selvittää.

Kimperi valmistaa vaatteita myös muille merkeille ja suunnittelijoille. Iso ongelma ovat Sahikallion mukaan suuret kausivaihtelut.

– Monilla merkeillä ovat esimerkiksi syksy- ja talvimallistot erikseen, ja ne tehdään yhdessä rypäyksessä kaikki. Joulun jälkeen ei sitten tehdäkään mitään. Töitä olisi kuitenkin oltava tasaisesti koko vuodeksi. Onneksi on oma merkki, jota voi tehdä läpi vuoden. Uusia malleja on helppo suunnitella, kun tietää niiden pääsevän tuotantoon saman tien.

Hinta pakottaa ulkomaille

Noin 8 vuotta Turussa toiminut Punainen norsu keskittyy ekologisesti kestäviin lastenvaatteisiin. Yrityksen omistaja ja suunnittelija Helena Opas kertoo, että vaikka hänkin haluaisi tehdä kaiken kotimaassa, osa vaatteista joudutaan valmistuttamaan ulkomailla.

Suurin osa esimerkiksi teknisistä vauvojen bodyista teetetään Portugalissa. Sielläkin vaatteet tekee tosin maassa toimiva suomalaisfirma.

– Painoimme aluksi kaikki kankaat täällä ja teimme myös bodyt itse, mutta hinta nousi 50 euroon. Ei kukaan osta senhintaista bodyä. Otin siitä itse takkiin. Ompelijat ja kangasfirmat saivat rahaa, mutta minä joka suunnittelin, organisoin ja kiinnitin firmaan omat rahani, jäin ilman.

– Toisaalta ollakseen kilpailukykyinen myös muualla maailmassa, hinnan on oltava kohdallaan, Opas toteaa.

Myös Opas on huomannut, että kotimainen osaaminen alkaa hiipua.

– Suomessa on enää tosi vähän isoja ompelimoita, joissa vaatteita pystyy teettämään. Ja jos niitä on, niitä ei löydä. Niillä ei ole esimerkiksi nettisivuja. Suomessa ei ole myöskään systemaattista tekstiilialan verkostoa, josta löytäisi ompelijan vaikka vain hakusanalla ompelimot. Esimerkiksi Turkissa ja Kiinassa homma toimii ihan eri tavalla.

Kotimaisuudella ratsastavat ulkomaillakin valmistavat

Kimperin Outi Sahikallio harmittelee vielä sitä, että kotimaisuudella ratsastavat myös sellaiset firmat, joiden tuotteita ei tehdä lähimaillakaan.

– Tosi monet kuvittelee, että eri suomalaisbrändien tuotteet tehdään Suomessa, vaikka niitä ei ole tehty täällä vuosikymmeniin. Asiasta ei kai puhuta tarpeeksi.

Lue myös:

    Uusimmat