Kotimaan hiihtolomamatkojen hinta hirvittää – viikko Euroopan pitkillä rinteillä maksaa lähes saman verran

Kotimaan talvilomalainen saattaa hämmästyä hiihtoloman kustannuksista. MTV Uutisten kahden perheen talvilomakulujen vertailussa yllätti se, kuinka pieni on ero kotimaamatkan ja Euroopan pitkille rinteille suuntautuvan laskettelureissun kuluissa.

Ensimmäinen perheistä matkustaa Leville 18.-26.2. Perheeseen kuuluvat äiti, 12-vuotiaat kaksoset ja 10-vuotias lapsi. He maksavat junamatkoista, autovuokrasta, majoituksesta, hissilipuista ja välinevuokrista lähes 2800 euroa.

Toinen perhe, isä, äiti ja 5- ja 8-vuotiaat lapset hiihtolomailevat samaan aikaan Pyreneiden vuoristossa sijaitsevassa Granvaliran laskettelukeskuksessa. Koska Andorrassa ei ole omaa lentokenttää, perhe lentää Barcelonan, mistä vuokrataan auto. Myös tämä perhe vuokraa lasketteluvälineet paikan päältä. Heille reissu maksaa 3027 euroa.

Hinnat eivät ole täysin vertailukelpoiset, koska monet hinnoista, esimerkiksi hissiliput ja välinevuokra, ovat ikäsidonnaisia. Lisäksi vaikkapa majoituksen ja lentolippujen hintoihin vaikuttaa se, kuinka varhain ne on varattu.

Vertailu antaa kuitenkin osviittaa siitä, kuinka Euroopan pitkille rinteille pääsee lähes samalla hinnalla kuin pohjoisen laskettelukohteisiin kotimaassa. Eroa vertailemiemme lomien välillä – ilman ruokailusta koituvia kustannuksia – on nimittäin 238 euroa.

Viikko Levillä 2800 euroa

Leville matkustavan nelihenkisen perheen äiti on ostanut matkan osat erikseen ja on järkyttynyt kokonaissummasta ynnättyään sen kustannukset MTV Uutisia varten.

1 aikuinen, 3 lasta (12-,12- ja 10-vuotiaat), vko 8. Yksi lasketteluviikko Levillä mökissä.

Junalippu meno-paluu (meno makuuvaunuissa): 624 euroa

Autonvuokraus Rovaniemeltä viikoksi: n. 350 e

Mökin vuokra: 550 euroa

Hissiliput 7 päiväksi: 733,50 e

Välineiden vuokraus viikoksi koko: 532 e

Yhteensä: 2789,5 e

– Herranjumala miten hirveä summa. Minulla oli hieman säästöjä, jotka uhraan tähän matkaan, koska lapset olivat viime vuonna ensimmäistä kertaa laskettelemassa Levillä ja olivat haltioissaan. 

– Nyt kun he ovat vielä pieniä ja tykkäävät matkustella äidin kanssa, satsaan reissuun, josta jää toivottavasti hyvä muisto ja laskettelutaidot karttuvat, yksihuoltajaäiti kertoo.

Välinevuokra tulee kalliksi, mutta omien varusteiden ostaminen olisi vieläkin tyyriimpää. Myös ruokailukustannuksiin saa helposti uppoamaan pitkän pennin, mutta tähänkin on ratkaisunsa.

– Harkitsin välineiden ostamista, mutta näin monelle se olisi tullut myös kalliiksi, joten päädyin vuokraamaan koko setin. Aiomme ottaa rinteisiin omat eväät, ettei rinneravintoloihin menisi rahaa. Iltaisin kokkaamme vuokramökissä.

Viikko Andorrassa 3000 euroa

Andorran Granvaliraan matkustava perhe tapaa lasketella Ranskan Alpeilla tai Pyreneillä. Perhe varasi matkansa tällä kertaa vasta muutama viikko sitten, ja lentoliput ja majoitus maksoivat siksi hieman enemmän. 

Euroopassa on paljon koululaisten lomia helmikuussa, mikä myös näkyy hinnoissa tuntuvana lisänä, perheen äiti kertoo.

– Meillä on ollut tapana viettää lasketteluviikko tammikuun puolella tai ihan tammi-helmikuun vaihteessa. Nyt kun sain loman viralliselle talvilomaviikolle oli järkyttävää huomata, kuinka paljon hinnat nousevat. Monissa paikoissa sama majoitus maksaa tammikuussa kolme kertaa vähemmän. Myös hissilipuista ja lasten laskettelukoulusta joutui nyt maksamaan yhteensä noin 200 euroa enemmän.

2 aikuista ja 2 lasta (5- ja 8-vuotiaat), vko 8. Yksi lasketteluviikko hiihtohissien lähellä olevassa yhden makuuhuoneen huoneistossa

Lentoliput, meno-paluu Barcelonaan: 718 euroa

Autonvuokra: 108 e

Majoitus kaksiossa: 1035 e

Hissiliput: 777 e 

Välinevuokra: 389 e

Yhteensä: 3027 e

Perhe valitsi myös hieman hintavamman majoituksen, koska heille on tärkeää olla lähellä hiihtohissejä.

– Nuorempi lapsista on vasta viisivuotias eikä missään tapauksessa jaksa kanniskella suksiaan pitkiä matkoja, eikä oikeastaa yhtään, äiti naurahtaa.

– Pienempi saattaa myös väsähtää kesken kaiken, joten huilimaan on päästävä ilman, että koko perheen tarvitsisi autoilla rinteestä takaisin. Halvempiakin majapaikkoja olisi ollut tarjolla, mutta ne olivat meidän tarpeisiin nähden liian kaukana. Rinteiden lähellä olevat edulliset asunnot on varattu jo aikoja sitten.

Ensimmäistä kertaa lomakohteeksi valikoitunut Andorra tullee muuten halvaksi. 

– Arvonlisävero on olematon, neljän prosentin luokkaa, joten ruokaostokset tulevat edullisiksi. Myös ravintolahinnat ovat netin mukaan sellaiset, että ulkonakin voi hyvin käydä syömässä. Lounaat syömme aina rinneravintolassa, lapset tarvitsevan kuolun jälkeen kunnon tauon ja pissillä käynnit ynnä muut.

Aiempina vuosina perhe on lasketellut lähinnä Ranskan Alpeilla tai Pyreneillä.

– Tammikuussa Ranskan hinnat ovat erittäin kilpailukykyiset. Esimerkiksi Genevestä on noin puolentoista tunnin säteellä useita kivoja ja idyllisiä kohteita. 

– Viime vuonna olimme tammikuun lopulla hiihtokeskuksessa Grand Massifin alueella ja koko reissu hiihtokouluineen ja syömisineen maksoi 3200 euroa. Tässä olivat siis mukana kaikki kustannukset automatkat, ravintolat ja supermarkettiostokset mukaan lukien, äiti kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat