Turkulaisperhe käytti interrail-matkaansa lähes 15 000 euroa – reilaamisen suosio kasvaa taas kovaa vauhtia

Interrailin suosiossa valtava piikki – tapasimme perheen, jonka seitsemän viikon reilausmatka maksoi 14 500 euroa 10:47
Interrail-lippujen suosio on Eurailin mukaan kasvanut valtavasti viime vuosien aikana

Sana interrail herättää monissa idean nuoruuden hullusta välivuodesta, joka vietettiin kierrellen ympäri Eurooppaa. Nykyään reilaaminen on yleistynyt kaikissa ikäluokissa ja passeja ostetaan vuosi vuodelta yhä enemmän. Vuonna 2022 yli 980 000 ihmistä käytti tunnettua junapassia matkustamiseen Euroopassa, mikä on 43 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Mikä selittää matkustustavan uutta nousua? 

VR:n asiakaskokemuksesta ja palvelukehityksestä vastaava johtaja Marika Schugk vahvistaa väitteen interrailin suosion kasvusta.

Interrail oli suosituinta silloin 80-luvulla, mutta suosio on ehdottomasti kasvanut jälleen lähivuosina.

Kasvu vaikuttaa myös jatkuvan yhä edelleen, hän jatkaa.

Suuren suosion syyksi hän kertoo halun matkustaa maata pitkin lentämisen sijaan.

Ympäristöystävällinen matkustaminen on ehdottomasti yksi tärkeimmistä syistä. Esimerkiksi Helsinki-Rovaniemi-välin edestakaisen junamatkan hiilijalanjälki on 99 prosenttia pienempi kuin samalla matkalla lentäen.

Junamatkustaminen on myös hieman erilaista, sillä siinä näkee paljon enemmän ja reittejä voi suunnitella eri tavalla kuin esimerkiksi lentämällä.

Länsi-Eurooppa kiehtoo

Yhdellä passilla pääsee matkustamaan rajattomasti junissa esimerkiksi yhden kuukauden ajan. Joissakin maissa erilliset paikkamaksut ovat suositeltavia, jotta istumapaikka on varma halutusta junasta.

Eurailin puhelinsovellus on hyvä suunnitteluväline, jolla voit katsoa reittejä ja ostaa paikkavarauksia, Schugk vinkkaa.

Suomalaisten reilaajien mieleen ovat erityisesti länsi-Euroopan maat.

Italiaan, Ranskaan ja Saksaan lähdetään erityisesti reilaamaan ja matkustamaan junalla Suomesta, Schugk sanoo.

7 viikkoa, 15 maata

Saana Opacic ja Jani Voutilainen reissasivat 7 viikkoa Euroopassa kolmen lapsen kanssa. Nuorin matkaseuralainen oli siis vasta 4-vuotias, mutta tämä ei perheen menoa haitannut, sillä unelma interrailista oli kytenyt jo pitkään.

Olemme molemmat unelmoineet reilaamisesta jo kauan ennen kuin olemme tavanneet, mutta nyt oli juuri sopiva hetki tehdä tämä reissu, kertoo Opacic.

Tässä pääsi koluamaan monta maata kerralla, mikä oli hienoa.

Myös oma arvomaailma on laittanut perheen miettimään millä tavoin he haluavat matkustaa.

Kyllä tässä on alkanut miettiä, että haluaisi välttää lentämistä ilmastosyistä, molemmat toteavat.

Opacic ja Voutilainen suosittelevat kokeilemaan reilausta myös lasten kanssa.

Monta maisemaa

Interrail on tunnetusti matka, jolla maisemat vaihtuvat jatkuvasti. Tämä usein tarkoittaa myös reitin ja yöpymisen suunnittelua etukäteen.

En aio valehdella, että reilaus olisi täysin stressitöntä, sillä kyllähän tällainen reissu suunnittelua vaatii, kertoo Voutilainen.

Ehkä noin puolet reissusta oli suunniteltu etukäteen ja puolet sitten spontaanimmin matkan aikana. Olin listannut kaikkea tarpeellista, kuten yöpymispaikkoja, maakohtaisesti taulukkoon, josta oli helppo sitten tarkistaa, hän jatkaa.

Koska matka oli pyörinyt molempien mielessä jo kauan, säästöjä oli laitettu tarkoituksella sivuun reissua varten.

Reissun loppusumma oli noin 14 500 euroa viideltä henkilöltä. Se saattaa aluksi kuulostaa paljolta, mutta täytyy muistaa, että meitä oli kuitenkin viisi henkilöä matkassa mukana.

Tähän on myös laskettu kaikki värityskirjoista rokotuksiin, Opacic naurahtaa. 

Asenne ratkaisee

Usein maata pitkin matkailu mielletään vaikeaksi, eikä sen välttämättä koeta olevan lapsiystävällistä. Opacic ja Voutilainen haluavat todistaa nämä väitteet vääriksi.

Mielestäni asenne ratkaisee, sillä kyllä se reissu tuli tehtyä lasten kanssa ihan yhtä helposti kuin ilman, toteaa Voutilainen.

Kaiken lisäksi oli mahtavaa, miten lapset kokevat kaiken niin täysillä. Minusta tuntuu, että saimme reissusta vielä enemmän irti, kun opimme myös lasten kautta kaikkea uutta, Opacic jatkaa.

Laukut oli pakattu äärimmäisen kevyesti, jotta voi keskittyä olennaiseen eli nautiskeluun.

Meillä oli yksi rinkka kaikkien tavaroille ja se riitti loistavasti. Ei kannata kantaa turhaa tavaraa mukana, sillä kaiken saa pestyä, naurahtaa Opacic.

Odota odottamatonta

Koska suunnitelmat voivat muuttua nopeastikin, kannattaa reissuun lähteä avoimin mielin.

Kannattaa ottaa rennosti ja mennä fiiliksen mukaan. Kaikkea ei ehdi nähdä ja se on okei, sanoo Opacic.

Molempien mielestä ylivoimaisesti parassa reissussa oli yhdessä oleminen.

Vaikka maisemat ja lämpö olivat ihania, mutta kyllä parasta reissussa oli, että koimme tämän yhdessä perheenä.

Juttua korjattu 13.8.2023 kello 9.56: Jutussa mainittu perhe on Turusta, ei Tampereelta, kuten aiemmin otsikossa mainittiin.

Lue myös:

    Uusimmat