Kotileipurin säästövinkit: Karsi turhat menot ja hyödynnä kaikki raaka-aineet
Itse tekemällä säästää usein, mutta kotikeittiössä on paljon muitakin tilanteita, joissa voi saada pienennettyä arjen kustannuksia. Lue vinkit!
Valmistatko kaiken alusta loppuun itse, mutta et silti näe muutoksia ruokabudjetissasi? Seuraavien vinkkien avulla voi ruokaan kuluva rahamääräsi tuntuvasti pienentyä.
Älä osta turhia ainesosia. Tee inventaario keittiön kaappeihin ja kirjoita ylös, mitä aineita sinulla on ja, mitä pitää ostaa. Näin et tuhlaa turhaan sellaisiin raaka-aineisiin, joita kaapistasi jo löytyy.
Osta tarjoustuotteita. Jos usein tarvitsemasi raaka-aineet ovat tarjouksessa, osta kerralla enemmän.
Tee iso määrä taikinaa kerralla ja pakasta suoraan osa leivonnaisista. Näin et kyllästy syömään montaa päivää putkeen samoja leivonnaisia tai ruokia. Tällä tavoin vältyt myös heittämästä esimerkiksi syömättömiä sämpylöitä roskiin.
Pakasta raaka-aineita. Tiesitkö, että esimerkiksi voi säilyy pakastimessa 2–3 kuukautta? Älä turhaan anna sellaisten raaka-aineiden vanhentua, joita voisit säilyttää pakkasessa.
Onko vaalea leipä jo menettänyt tuoreutensa? Raastakuivahtaneet leivänkannikat korppujauhoiksi tai tee leivänpaloista köyhiä ritareita. Leivän- tai kakunmuruista voit valmistaa myös esimerkiksi pappilan hätävara -jälkiruoan.
Hyödynnä pakastimeen unohtuneet marjat leivonnaisissa tai vaikkapa jogurtin tai puuron lisukkeena. Muista, että marjastamalla ja sienestämällä saat runsaasti ilmaisia raaka-aineita ruoanlaiton piristämiseksi.
Mitä ainesosia voit jättää pois tai vaihtaa edullisempaan makua uhraamatta? Tarvitsetko kalleinta leivontasuklaata vai käykö edullisempi merkki? Voitko vähentää esimerkiksi reseptissä ohjeistettua sokerin määrää?
Leivo kotimaisista, edullisista raaka-aineista ja unohda kaukaa maailmalta rahdatut siemenet ja muut erikoisaineet.
Rippeitä voi aina hyödyntää vaikkapapizzassa, sämpylöissä, salaateissa, keitoissa ja pataruoissa. Tee esimerkiksi yli jääneestä riisistä risottoa ja perunoista pyttipannua. Näihin ruokiin voit lisäillä erilaisia kaapista löytyviä aineksia, kuten juureksia. Lisää edullisempien ainesosien määrää ja vähennä kalliimpia raaka-aineita ruoasta.
Älä heitä puuron loppuja pois – kaurapuuron jämistä voi valmistaa maukkaita sämpylöitä. Et tarvitse jauhojakaan niin paljon, kun hyödynnät puuroa.
Puolita leivänpäälliset – kun käytät leikkeleistä ja juustoista vain puolet normaalista, saat säästöä mausta juurikaan tinkimättä.
Valmista itse eväät töihin tai ota mukaan edellisen päivän illallisen rippeet – työpaikkaruokalan ruoka tai einekset tulevat taatusti kalliimmiksi.
Tee itse viiliä ja mysliä – saat maistuvan aamu- tai välipalan. Mysliä saat, kun yhdistät makusi mukaan esimerkiksi kaurahiutaleita, rusinoita, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Viiliä saat jatkettua näin:Laita annosmaljaan 2 ruokalusikallista valmista viiliä, täytä kulho maidolla (noin 2 dl), sekoita puhtaalla lusikalla hyvin, peitä kulhot ja anna kiinteytyä huoneenlämmössä vaikka yön yli, mieluiten 18 tuntia. Poistamalla kannen ja hieman heilauttamalla voi tarkistaa, että viili on kiinteytynyt. Laita lopuksi kulhot jääkaappiin. Muista jättää yhteen kuppiin viilijuurta seuraavaa kertaa varten.
Puurosämpylät
noin 15 kpl melko isoja sämpylöitä
6 dl valmista Myllyn Paras kaurapuuroa (tähteeksi jäänyttä)
50 g hiivaa
3 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
2-3 tl suolaa
2 rkl hunajaa
10-12 dl Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja
½ dl rypsiöljyä
(1 dl kurpitsansiemeniä)
Pinnalle:
Myllyn Paras Kaurahiutaleita
kurpitsansiemeniä
Mikäli piimää tai jogurttia ei ole, voi sämpylät tehdä maitoon tai veteen. Kurpitsansiemenet antavat vaihtelua, myös muita siemeniä kannattaa kokeilla.
Keitä reilusti kaurapuuroa. Kaada lämpimän puuron (6 dl) joukkoon piimä, liuota hiiva siihen. Seos saisi olla kädenlämpöistä, mikäli ei ole, lämmitä piimää tai puuroa. Sekoita suolaa ja hunajaa joukkoon. Jos puuro on maustettu suolalla, pienempi määrä riittää. Lisää jauhoja hitaasti alustaen, jotta ne ehtivät turvota. Voit käyttää tässä myös yleiskonetta ja taikinakoukkua. Lisää öljy ja halutessa kurpitsansiemenet. Jauhojen määrä riippuu puuron koostumuksesta, mutta taikina saa jäädä mahdollisimman löysäksi. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta sämpylöitä; kuohkeimmat sämpylät saat löysähköstä taikinasta nostelemalla siitä palasia uunipellille. Kohota sämpylät peitettynä kaksinkertaisiksi. Voitele maidolla, ja ripottele pinnalle hiutaleita ja halutessa siemeniä. Paista sämpylät 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min sämpylöiden koosta riippuen.
VINKKI! Voit tehdä samalla ohjeella leipää: jaa taikina 2-3 voideltuun pitkulaiseen leipävuokaan tai silikoni- tai teflonvuokaan. Paista 200-asteisen uunin alatasolla n. 30 minuuttia.
Kotimysli
Kun teet myslin itse, tiedät, mitä se sisältää. Paahda myslin aineksia uunissa matalana kerroksena ilman hedelmäpaloja, koska hedelmäpalat tummat helposti.
noin 1 litra
5 dl Myllyn Paras Neljän Viljan Hiutaleita
1 dl Myllyn Paras Kauraleseitä
(1 dl Myllyn Paras Kuidukas Kolmen Viljan Leseseosta)
1 dl pähkinärouhetta
1 dl kookoshiutaleita
1 dl fariinisokeria
1 dl aprikoosisuikaleita, rusinoita tai kuivattuja puolukoita
Sekoita ainekset leivinpaperille uunipellille ilman hedelmäpaloja. Paahda noin 125-asteisen uunin keskitasolla n. tunti. Lisää hedelmät tai marjat. Säilytä jäähtyneinä tiiviissä rasiassa kuivassa. Vaihtelua mysliin saat käyttämällä erilaisia kuivattuja hedelmiä pieninä paloina myslissä.
Sämpylät pakastimesta uuniin
Vaatii hieman vaivaa tehdä sämpylät etukäteen pakastimeen, mutta tee samalla vaikka kaksi erää, toinen paistettavaksi heti ja toinen pakkaseen odottamaan paistamista. Ohjeeseen käytetään normaalia enemmän hiivaa ja siirappia, koska pakastuksen aikana hiiva ”elää” ja kuluu. Älä kuitenkaan pakasta liian pitkiä aikoja, 1–2 kuukautta on varmin aika, jotta sämpylät pysyvät hyvinä.
12 kpl
3 dl maitoa, piimää tai vettä
50 g hiivaa (1 pkt)
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 rkl voita tai margariinia
7–8 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta
TAI
6 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja +
2–3 dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi jauhoja pikkuhiljaa lisäten. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja jaa se palasina muffinipellille silikonivuokiin. Anna sämpylöiden kohota 30 min peitettynä leivinliinan alla.
Pakasta heti kohotuksen jälkeen, laita varovaisesti suoralle alustalle pakastimeen leivinliinalla peitettynä. Paras paikka on kaappipakastimen ylin pakastava hylly, laita myös pakastusteho päälle. Kun sämpylät ovat jäätyneet, vaihda ympärille iso muovipussi.
Kun haluat paistaa sämpylät, kuumenna uuni 225 asteeseen, paista jäiset sämpylät suoraan pakastimesta uunin keskitasolle nostettuna noin 15 min ajan.
VINKKI: Voit tehdä samalla ohjeella tupla-annoksen sämpylöitä, paista puolet heti ja pakasta puolet. Koska hiivaa on melko runsaasti, voit lisätä heti leivottavaan osaan jotain makua antavaa raskaampaakin ainetta, esim. tuorejuustoa, fetajuustoa, punajuuri- tai porkkanaraastetta tai pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja ja taikina jaksaa silti kohota.
Jauheliharisotto
noin 4:lle
2 rkl öljyä
300 g jauhelihaa
2 sipulia (tai 1 pss pakastesipulikuutioita)
noin ½ tl mustapippuria
n.1 tl paprikajauhetta
2 dl Myllyn Paras Irtonainen Riisi+Ohraa
tai Irtonainen Kaura+Riisiä
tai Pitkäriisiä
5-6 dl lihalientä (tai vettä + 1 lihaliemikuutio)
1 pss herne-maissi-paprika -sekoitusta (n. 200 g)
Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli öljyssä kattilassa tai kasarissa, mausta. Lisää suurimot ja anna niiden hetki kuullottua.
Lisää lihaliemi ja anna kypsyä 15–25 minuuttia. Lisää pakastevihannekset. Jatka vielä kypsennystä noin 5 minuuttia, kunnes neste imeytyy riiseihin.
Kokeile myös:
Mitä vinkkejä sinulla on ruokalaskussa säästämiseen? Kommentoi alle!
(MTV LIFESTYLE)
Reseptit: Arja Elina Laine/Myllyn Paras
Uusimmat
-
07:15
SM-liigan alkukauden suurin yllättäjä kehitti "murskaavan" jekun – Olli Jokisessa on tapahtunut muutos: "Se ensimmäinen kausi oli vähän suonenveto"
-
07:00
Mikkelissä tehdään teatterin historiaa: Chaplinin klassikkoelokuva Diktaattori ensi kertaa Suomessa näyttämölle
-
06:44
Esapekka Lapilta pistävä havainto Chilen MM-rallin vaatimuksista: "Enemmän olen huolissani siitä, kestääkö tuo laite"
-
06:35
Kriitikko Arttu Seppänen PMMP:n porua herättäneistä festarikeikoista: "Tällä lailla konserttibisnes nykyään toimii"
-
06:34
Venäjän hyökkäysoperaatio Kupjanskin suunnalla hidastunut – MTV seuraa sotaa
-
06:31
Oletko tullut ajatelleeksi? Tässä tapauksessa autoilija saa ajaa päin punaisia – "Osa tietää, osa ei"
-
06:28
Katleena Kortesuon tiedot varastettiin – "Joudun lopun elämäni maksamaan omaehtoisesta luottokiellosta"
-
06:17
Näin yritysjohtaja vainosi eläkeläisnaapureitaan: Parkkeerasi poikittain pihatielle, tunkeutui tontille ja vihjaili lehdessä laittomuuksista
-
06:13
Kaja Kallas tänään Suomessa – kaksi kolmasosaa virolaisista haluaa hänen eroavan
-
06:10
Yli 2 500 Eurooppaan yrittänyttä kuollut tänä vuonna Välimerellä
-
06:02
Argentiinassa tuhannet naiset marssivat puolustaen aborttioikeutta
-
06:02
Jukka Jalosen seuraaja selvillä – näin leijonakuningas kommentoi Antti Pennasen päävalmentajapestiä
-
06:02
Hauholainen Timo kasvatti kurpitsan, jonka koko yllätti miehen itsensäkin: "Halloweenina se on tarkoitus kaivertaa"
-
05:56
Aborttiklinikan polttanut 22-vuotias nainen tuomittiin vankilaan Yhdysvalloissa
-
05:47
Kommentti: Viikonloppu voi tuoda mukanaan ongelman Natolle ja EU:lle
-
05:45
Ruotsi harkitsee armeijan käyttöä jengejä vastaan – "Laki ei ole jengisotaa ja lapsisotilaita varten, mutta se muuttuu nyt"
-
05:33
Tesla haastettu oikeuteen rasismin vuoksi
-
05:28
Peru sulkee osia Machu Picchusta – syynä ihmiset
-
05:23
SVT: Tukholmassa on 150 kohdetta, joissa poliisi odottaa tapahtuvan väkivaltaa
-
05:01
Salkkarit-Cindyn kohtalo jää dramaattisen käänteen jälkeen avoimeksi – hahmo ja näyttelijä poistuvat ainakin toistaiseksi sarjasta
-
Lataa lisää