Kotiin kympiksi, yökerhot kiinni, maskit tulivat jäädäkseen: Merkittävä osa briteistä jatkaisi koronarajoituksia – oli pandemiaa tai ei

Merkittävä osa briteistä olisi valmis jatkamaan koronarajoituksia, oli pandemiaa tai ei, selviää The Economistin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Helsingin kaupungin infektiolääkäri Terhi Heinäsmäki esitti MTV Uutiset Liven haastattelussa, että koronarajoituksista pitäisi pyrkiä luopumaan vaikka tartuntojen määrä onkin jälleen noussut. Näin siksi, että rokotekattavuuden kasvun myötä vakavat tautitapaukset, koronakuolemat ja sairaalahoidon tarve ovat pysyneet varsin alhaalla.

Isossa-Britanniassa nähty kehitys tukee teoriaa, jonka mukaan koronatartuntojen kasvu ei enää rokotteiden myötä merkitse esimerkiksi viime syksyn tapaista kuolemantapausten ja sairaalahoidon tarpeen auttamatonta kasvua.

Vaikka koronarajoitukset eittämättä sekä vähentävät yksilöiden vapauksia että hankaloittavat esimerkiksi tapahtuma-, matkailu- ja ravintola-alojen toimintaa, ovat lukuisat britit rajoitusten ylläpitämisen kannalla. Näin riippumatta siitä, onko pandemiaa tai ei.

Neljännes haluaisi jatkaa koronarajoituksia

Noin neljännes The Economistin tilaamaan tutkimukseen vastanneista on sitä mieltä, että yökerhot ja kasinot voisi pitää kiinni koronasta riippumatta. Neljä kymmenestä puolestaan toteaa, että maskit kuuluvat kauppoihin ja julkiseen liikenteeseen, oli pandemia ajankohtainen tai ei.

Kolmanneksen mukaan korona-ajan etäisyydet teattereissa, pubeissa ja urheilutapahtumissa voisivat olla jatkossa arkipäivää. Kotiin pitäisi palata viimeistään kello 22, sillä sen jälkeen voisi liki joka viidennen mukaan alkaa ulkonaliikkumiskielto.

Myös matkailun suhteen osa briteistä on varsin tiukkoja. Liki puolet vaatisi rokotetodistuksen pandemian tilanteesta riippumatta. Kymmenen päivän karanteenia ulkomailta palatessa kannattaa hieman yli kolmannes tautitilanteesta välittämättä.

Britanniassa koronakuolleisuus on rokotusten myötä laskenut pahimpien aikojen 0,8 prosentista 0,1 prosenttiin, joka on samaa luokkaa kuin influenssassa, The Economist kirjoittaa. 

Isossa-Britanniassa on viimeisen seitsemän päivän aikana todettu noin 29 000 uutta koronatartuntaa per päivä. Vielä toukokuun ensimmäisellä viikolla vastaava luku oli 2060. Koronan aiheuttamaan tautiin on puolestaan viimeisen seitsemän päivän aikana kuollut keskimäärin 25 ihmistä päivässä. Toukokuun ensimmäisellä viikolla kuolemia sattui 12 per päivä. Pahimmillaan Isossa-Britanniassa on kuollut koronaan lähes 1500 ihmistä päivässä.

2:22
Kannattaako koronalukuja enää seurata rokotusten edetessä? Infektiolääkäri: “Voitaisiin alkaa katsoa normaalina tautina”.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja