MTV Uutisten kysely: Koronarajoitukset taas käyttöön, jos tilanne pahenee? Näin suomalaiset vastaavat

MTV Uutisten kysely: Pitäisikö rajoituksia ottaa käyttöön, jos koronatilanne pahenee? 2:10

MTV Uutisten kyselyyn vastanneista hieman yli puolet katsoo, että rajoituksia ei enää pitäisi ottaa käyttöön, vaikka epidemiatilanne heikkenisi syksyllä. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kehottanut varautumaan uuteen korona-aaltoon ensi syksynä.

Noin puolet suomalaisista katsoo, että koronarajoituksia ei pitäisi enää ottaa käyttöön. Asia selviää MTV Uutisten teettämästä kyselystä.

Kolmannes puolestaan olisi yhä valmis uusiin koronarajoituksiin.

Vastaajilta kysyttiin, pitäisikö aiemmin nähdyn kaltaisia rajoituksia, kuten ravintolasulkuja ja yleisötilaisuuksien kieltoja sekä etätyötä ja -koulua ottaa käyttöön, jos uusi tautiaalto iskee syksyllä.

Kyselyyn vastasi 1 609 täysi-ikäistä suomalaista verkkopaneelissa, jonka aineisto kerättiin 14.–21. heinäkuuta välisenä aikana.

Koronatoimet jakavat eri ikäisiä

Helsinkiläisessä kauppakeskuksessa asioinut Kim Heiniö toivoo, että rajoituksia ei enää tarvittaisi.

– Olen ravintoloitsija, joten toivottavasti ei. Tietysti aina terveys edellä mennään. Toivotaan, että virus on muuttunut tarpeeksi miedoksi, ja ihmiset sairastavat normaalin flunssan, ja riskiryhmät ja vanhemmat saavat rokotukset.

– Se olisi surullista ravintoloille,  joten en hirveästi niitä kannata. Mutta ehkä turvaväleja ja sellaista, sanoo Paula Tarkkonen.

Kyselyn perusteella kriittisimmin koronarajoituksiin suhtautuvat nuoret aikuiset. 

Valtaosa, 61 prosenttia 25-34 -vuotiaista sanoo, että rajoituksia ei pitäisi ottaa käyttöön. Noin viidennes olisi yhä valmis uusiin rajoituksiin.

Eläkeikäiset puolestaan ovat suopeimpia uusille rajoituksille. Yli 65-vuotiaista uusia rajoituksia vastustaa 40 prosenttia ja kannattaa 43 prosenttia.

Koronatoimista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) arvelee, että kyselytuloksissa näkyy se, että korona on vaarallisin ikäihmisille.

– Tämä on täysin ymmärrettävää. Riski kuolla koronaan on yli 80-vuotiaalle yli 300 kertaa suurempi kuin alle 50-vuotiaalle. Tämä näkyy myös tässä kyselyssä.

THL:n mukaan koronatartunnoista noin 11 prosenttia on todettu yli 60-vuotiailla. Koronaan kuolleista sen sijaan 94 prosenttia on ollut yli 60-vuotiaita. 

Lindén ei kiristäisi koronatoimia

Valtaosa kyselyyn vastanneista pitää nyt käytössä olevia toimia, kuten koronarokotuksia ja kasvomaskeja sekä riskiryhmien testausta vähintään jokseenkin riittävinä taudin hallinnassa.

Jokseenkin tai täysin riittämättöminä nykyisiä keinoja pitää noin viidennes.

Myös Lindén pitää nykyisiä toimia riittävinä, vaikkakin koronapositiivisten sairaalapotilaiden määrä on noussut heinäkuun alkuun verrattuna.

– Vaikka meillä on tartuntoja, potilaita sairaaloissa ja kuolemantapauksia, niin tällä hetkellä näyttäisi siltä, että toimenpiteet ovat oikeanlaiset suhteessa tilanteeseen. Neljännet rokotukset ovat juuri alkamassa laajemmin, mikä on kenties merkittävin asia, Lindén sanoo.

Lindénin mukaan esimerkiksi kasvomaskisuositusta ei ole syytä nyt ottaa käyttöön. Maskisuositus olisi kuitenkin ensimmäisiä toimenpiteitä tilanteessa, jossa epidemiatilanne heikkenisi.

Lindénin mukaan kynnys uusille koronarajoituksille ensi syksynä on korkea.

– Tarvittaisiin kyllä olennaisesti pahempi tilanne kuin nyt keväällä, jotta rajoituksia otettaisiin uudelleen käyttöön. Tietenkin, jos syksyllä tulee oikein vaarallinen ja kovin tarttuva variantti, niin kyllä kaikkien keinojen pitää olla käytössä.

Niinistölle paras arvosana

Vastaajilta kysyttiin myös kouluarvosanaa päättäjien ja korona-asiantuntijoiden onnistumiselle koronatoimissa.

Kyselyssä parhaan kouluarvosanan onnistumisestaan koronatoimissa saa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Presidentillä ei ole koronan torjunnassa yhtä merkittävää roolia kuin esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriöllä (STM) tai THL:llä.


Huonoimman arvosanojen keskiarvon kahdeksan päättäjän ja korona-asiantuntijan joukossa saa Lindén. Hänet nimitettiin perhe- ja peruspalveluministeriksi helmikuussa, kun aiempi ministeri Krista Kiuru jäi äitiyslomalle.

– Se (arvosana) on samaa luokkaa kuin muilla STM:n virkamiehillä ja edellisellä ministerillä. Tietenkin poliitikot yleensä joutuvat ottamaan vastaan kritiikin. Tämä on ollut aika hankala kevät. Meillä on ollut omikron-aalto, paljon ikäihmisten kuolemia, eikä kuitenkaan rajoituksia voimassa, Lindén kommentoi saamaansa arvosanaa.

Lindén toimii näillä näkymin perhe- ja peruspalveluministerinä syyskuun 3. päivään saakka, jolloin Krista Kiuru palaa äitiyslomalta.

MTV Uutisten teettämän kyselyn toteutti Corefiner. Kyselyn virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Palaavatko koronarajoitukset syksyllä, ministeri Lindén? 9:12
Palaavatko koronarajoitukset syksyllä, ministeri Aki Lindén?

Lue myös:

    Uusimmat