Viikkoja kuolleena olleen vanhuksen tapausta selvittävät nyt poliisi ja kaupunki – "Olen pelännyt, että jotain katastrofaalista voi sattua"

Inhimillisyyttä vanhustenhoitoon 1:14

Itä-Helsingistä löydettiin maanantaina kotihoidon iäkäs asiakas kuolleena, jonka arvellaan menehtyneen useita viikkoja aikaisemmin. Ammattiliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertoo MTV:lle, että kotihoidon ammattikentän tila on ollut kaoottinen jo vuosia.

Kotihoidon tilasta keskusteltiin myös Huomenta Suomessa vuoden tammikuussa. Katso keskustelu uutisvideolta!

– Olen jo jonkin aikaa pelännyt, että jotain katastrofaalista voi sattua, kuten nyt sattui. SuPerina olemme nostaneet esiin kotihoidon kaoottista tilannetta jo vuosia, Paavola kommentoi tapausta.

Paavolan mukaan SuPer on ammattiliittona järjestänyt jäsenilleen kyselyn jo toistamiseen kotihoidon työstä. Ensimmäinen kysely tehtiin vuonna 2015 ja toinen hiljattain, joista jälkimmäiseen vastasi noin 3 000 henkilöä.

Juuri kyselyn tulokset ovat saaneet Paavolan pelkäämään pahinta.

– Tilanne on ryöstäytynyt käsistä siten, että potilaalle tehtyä hoitosuunnitelmaa ei resurssipulan vuoksi voida toteuttaa ja mikäli työntekijä sairastuu, hänelle ei usein löydetä sijaista, jonka vuoksi jäljellä olevat joutuvat tekemään poissaolevien työt.

”Yhteiskunnan häpeäpilkku”

STT kertoo, että kuolleena löydetty kotihoidon asiakas oli hiljattain kotiutettu sairaalahoidosta, mutta tieto siitä ei välttämättä ollut kulkenut kotihoidolle asti.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen eteläisen palvelualueen johtaja Arja Peiposen mukaan normaalisti sairaala soittaa Peiposen mukaan aina kotihoitoon, kun asiakas kotiutetaan.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan näkemyksen mukaan soitto kotihoitoon ei ole riittävä tapa tiedottaa potilaan kotiuttamisesta, jotta inhimillisiä erehdyksiä ei pääsisi sattumaan.

– Jos potilas kotiutetaan sairaalasta, informaation pitää kulkea siten, että se ei jää yhden ihmisen tai puhelinsoiton varaan. Tämä on hyvinvointiyhteiskunnassa häpeäpilkku, Paavola toteaa.

Vainaja joutunee oikeustieteelliseen ruumiinavaukseen

STT:n mukaan kaupunki selvittää nyt muun muassa sitä, mistä tietokatkos johtui ja oliko kyseessä laiminlyönti. Myös poliisi tutkii tapausta ja vainajalle tullaan todennäköisesti tekemään oikeustieteellinen ruumiinavaus.

SuPerin Paavola haluaa muistuttaa, että jokainen tämänkaltainen tapaus on liikaa.

– Kyseessä on inhimillinen tragedia, sekä ihmiselle, joka jää unohduksiin ja kuolee sekä hänen suvulleen. Kyseessä on yhden yhteisön rakas perheenjäsen. 

Kotihoidon työntekijät ovat huolissaan hoidon laadusta 2:11

Lue myös:

    Uusimmat