Mainos

Kosovo-sopua ei löytynyt

Kosovon albaanien odotetaan julistavan maakunnan itsenäiseksi lähiaikoina.

YK:n turvallisuusneuvosto ei pystynyt tänään ratkaisemaan kiistaa Kosovon tulevasta asemasta. EU:n ja Yhdysvaltain edustajat kertoivat illalla Suomen aikaa, ettei sopuratkaisun löytymistä enää pidetty mahdollisena.

- Mahdollisuudet neuvotteluratkaisuun on nyt tyhjennetty, sanottiin maiden yhteisessä kannanotossa.

Venäjän suurlähettiläs Vitali Tshurkin sanoi sen sijaan, että neuvotteluille on yhä tilaa. Kosovon yksipuolinen julistautuminen itsenäiseksi olisi hänen mukaansa kansainvälisten sopimusten vastaista.

YK:n turvallisuusneuvosto kuuli Kosovon albaanijohtajien ja Serbian näkemyksiä maakunnan tulevaisuudesta. Venäjän tukema Serbia haluaisi jatkaa yhä sovun etsimistä, kun taas Kosovon johtajien odotetaan julistavan maakunnan itsenäiseksi lähiaikoina.

Belgian YK-suurlähettiläs Johan Verbeke sanoi, että Serbian ja Kosovon albaanijohtajien esitykset olivat vahvistaneet, ettei osapuolten "kantoja voi sovittaa yhteen".

Jo etukäteen epäiltiin, ettei kiistaan saada ratkaisua, sillä YK:n ylin päättävä elin on varsin eripurainen suhtautumisessaan itsenäisyyttä tavoittelevaan maakuntaan. Istunto pidettiin suljettujen ovien takana.

Serbian näkemyksiä esitteli pääministeri Vojislav Kostunica, kun taas Kosovon albaaniväestöä edustivat pääministeriksi nouseva Hashim Thaci ja presidentti Fatmir Sejdiu.

Serbia ja Kosovon albaanit eivät onnistuneet keskinäisissä neuvotteluissaan sopimaan maakunnan asemasta takarajaan eli 10. joulukuuta mennessä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.