Koskettava video: Potilas soitti viulua samalla, kun hänen aivoistaan poistettiin vaarallinen kasvain

Lontoossa poistettiin onnistuneesti pahanlaatuinen kasvain naisen aivoista. Erityisen leikkauksesta teki se, että nainen herätettiin kesken leikkauksen soittamaan viuluaan.

Viulisti Dagmar Turnerilla diagnosoitiin aivokasvain vuonna 2013. Hän oli silloin vielä Wightsaaren sinfoniaorkesterissa viulistina ja oli saanut kohtauksen kesken esityksen.

Hoidoista, kuten sädehoidoista, huolimatta lääkäreiden pahanlaatuisena pitämä aivokasvain jatkoi kasvamistaan ollen lopulta kahdeksan senttimetriä kertaa neljä senttimetriä. Se sijaitsi hänen oikeassa otsalohkossaan lähellä aluetta, joka säätelee hänen vasemman käden liikkeitään.

Ainoa ratkaisu oli leikkaus. Dagmaria kuitenkin pelotti, ettei hän pystyisi enää soittamaan viulua operaation jälkeen.

Operaatiota johtaneen neurokirurgi Keyoumars Ashkanin mukaan viulunsoitossa on monia herkkiä tekijöitä, jotka huolestuttivat naista leikannutta tiimiä.

– Muun muassa viulunkielten pituus, sormen paine kielellä, käden liikkeet viulun kaulalla kieleltä toiselle, Ashkan listaa.

Leikkaus oli hyvin erikoislaatuinen koko tiimille.

Leikkaus kesti kuusi tuntia

Ajatus, että Dagmar soittaisi leikkauksen aikana viulua lähti häneltä itseltään.

Marraskuussa 2019 kasvain lopulta poistettiin leikkauksessa Kingsin yliopistollisessa sairaalassa Lontoossa. Leikkaus kesti kuusi tuntia ja Dagmar herätettiin noin puolessa välissä leikkausta soittamaan viulua.

Naisen muistikuvat ovat hataria, hän muistaa vain heränneensä, ja että hoitaja oli ojentanut hänelle viulun ja käskenyt soittaa skaaloja. Yllä voit katsoa videolta Dagmarin soittoa kirurgien operoidessa hänen aivojaan. Tällä tavalla kirurgit tiesivät, mitkä osat hänen aivoistaan aktivoituivat hänen soittaessa viulua.

Häntä pyydettiin soittamaan viulua, jotta kirurgit pystyivät välttämään osumasta aivoissa niihin osiin, jotka säätelevät Dagmarin herkkää käsien liikkeitä, joita nainen tarvitsee viulunsoitossa ja ammattinsa harjoittamisessa.

Leikkaus oli onnistunut ja Dagmar on toipunut hyvin. Hän soittaa jo viulua.

– Tämä on koko elämäni. Tätä teen myös vapaa-ajallani ja nautin siitä kovasti, hän kertoo.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: KameraOne ja ITV News

Lue myös:

    Uusimmat