Koskettava jälleennäkeminen: kiinalaisäiti pääsi viimein näkemään lapsensa, kun eristyksissä ollut Wuhan avautui – "Äiti on viimein tulossa kotiin"

1:32
Video: Wuhan avattiin tänään 76 sulkupäivän jälkeen – paikalliset muistuttavat, että epidemia jatkuu edelleen.

Kiinassa koronaviruksen alkuperäinen lähtöpaikka Wuhan avautui keskiviikkona viimein ulkomaailmalle oltuaan suljettuna 76 päivän ajan.

Todistetusti terveet Wuhanin asukkaat saavat nyt poistua kaupungista, jonka juna- ja lentoyhteydet on jälleen avattu. Kaupunkiin vievät tietkin on avattu. Viranomaiset arvioivat CNN:n mukaan, että keskiviikkona Wuhanista matkustaa junalla 55 000 ihmistä.

Lentoja kaupungista arvioitiin sekä saapuvan että lähtevän noin 200.

Kahden lapsen yksinhuoltajaäiti Hao Mei oli riemuissaan siitä, että pääsi viimein palaamaan kotikaupunkiinsa Enshiin Wuhanista. Hänen lapsensa ovat olleet yksin kotona siitä lähtien, kun äiti jäi suljettuun Wuhaniin jumiin.

– Heräsin jo neljältä aamulla. Olen niin iloinen. Lapseni ovat innoissaan, koska äiti on viimein tulossa kotiin, hän kertoi uutistoimisto AFP:lle junaa odottaessaan.

Yao-niminen mies taas oli matkalla takaisin työpaikalleen Shanghain kaupunkiin.

– Wuhan on menettänyt tässä epidemiassa paljon, ja wuhanilaiset ovat maksaneet asiasta korkean hinnan. Nyt kun eristystä on höllennetty, olemme kaikki iloisia, Yao sanoi AFP:lle.

Wuhan oli ensimmäinen koronan vuoksi suljettu kaupunki

Noin 11 miljoonan asukkaan Wuhan suljettiin ulkomaailmalta 23. tammikuuta koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Wuhan oli maailman ensimmäinen kaupunki, joka suljettiin koronaviruksen vuoksi.

Elämä kaupungissa on sen jälkeen ollut äärimmäisen rajoitettua. Rajoitukset käänsivät tartuntojen määrän Wuhanissa nopeasti laskuun.

Viime viikkoina rajoituksia on vähitellen poistettu. Ihmiset on päästetty töihin, kunhan he voivat todistaa olevansa terveitä. Myös kaupungin sisäinen bussi- ja metroliikenne on alkanut taas kulkea.Vaikka liikenne ulospäin on nyt avattu, kaupungin sisällä monet rajoitukset pysyvät edelleen voimassa, ja esimerkiksi asukkaiden liikkumista rajoitetaan. Yksi ihminen taloutta kohti saa poistua kotoaan kahdeksi tunniksi päivässä asuinalueilla, joissa ei ole tavattu uusia virustartuntoja kahteen viikkoon. Ihmisiä kehotetaan edelleen välttämään tarpeetonta ulkona liikkumista.

Wuhanissa on kuollut epidemian aikana yli 2  500 ihmistä, mikä on 77 prosenttia kaikista Kiinan kuolemantapauksista.

"Ei tarkoita, että kaikki on ohi"

Kiinassa oli tiistaina ensimmäistä kertaa epidemian aikana päivä ilman yhtään koronaviruskuolemaa. Viime viikkoina paikallisten tartuntojen määrä on ollut hyvin pieni, ja suurin osa Kiinassa raportoiduista uusista tapauksista on havaittu ulkomailta palanneissa kiinalaisissa.

Esimerkiksi Suifenhen kaupunki Venäjän rajan tuntumassa on asettanut liikkumisrajoituksia sen jälkeen, kun kaupungissa on havaittu uusia tartuntoja Venäjältä palanneilta ihmisiltä.

Viranomaiset Kiinassa ovatkin yhä erittäin varuillaan sen suhteen, että tartunnat alkaisivat levitä uudelleen nyt, kun rajoituksia on poistettu. Paluu normaalielämään on siis vain osittainen.

– Wuhanin avaaminen uudelleen ei tarkoita, että kaikki on ohi, eikä se tarkoita, että hölläisimme epidemian hillitsemistoimia, sanoi epidemiaa Wuhanissa kontrolloiva virkamies Luo Ping Kiinan valtiolliselle tv-kanavalle.

– Toistaiseksi kehotamme edelleen kansalaisia olemaan valppaita epidemian suhteen. Älkää menkö ulos, ellei se ole tarpeellista, ja pitäkää kasvonaamioita ja suojatkaa itsenne silloin, kun menette.Kiinassa on kannettu huolta myös siitä, että viruksen oireettomat kantajat voisivat levittää sitä huomaamatta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja