Wuhanin pormestari tarjoutuu eroamaan koronaviruskritiikin vuoksi – kaupungissa järjestettiin 40 000 perheen juhla-ateria tartuntauhasta huolimatta

1:14
Koronavirus on aiheuttanut Kiinassa rajuja toimenpiteitä.

Hallintoa on moitittu sekä toimenpiteiden hitaudesta että kovuudesta.

Wuhanin pormestari Zhou Xianwang ja kommunistipuolueen paikallinen johtohahmo Ma Guoqiang ovat valmiita eroamaan.

– Ehkä historia tuomitsee Wuhanin hallinnon viruksen lukitsemisesta kaupungin rajojen sisälle (…) mutta kunhan se auttaa koronaviruksen eristämisessä, olemme valmiita kantamaan kaiken vastuun, Zhou kertoi Global Timesin mukaan.

Wuhanin sairaalahenkilökunta on kritisoinut paikallishallintoa hitaista toimista. Asukkaat puolestaan ovat moittineet sosiaalisessa mediassa matkustuskieltoa, joka on tehnyt lääkkeiden ja ruoan hankkimisesta vaikeaa.

11 miljoonan asukkaan Wuhan rajoitti joukkoliikennettään muutama päivä sitten hidastaakseen koronaviruksen leviämistä. Myöskään yksityisautoilu ei ole luvallista ilman erityistä lupaa.

Pormestari ei voinut puhua koronaviruksesta

Wuhanin pormestari Zhou Xianwang myönsi, että paikallishallinto sai puhua koronavirukseen liittyvistä asioista vain siinä tahdissa kuin se sai ylempää luvan, Global Times raportoi.

Zhoun mukaan julkisen liikenteen rajoittaminen ja kaupungin eristäminen ulkomaailmasta ovat edenneet sujuvasti sen jälkeen, kun koronavirus luokiteltiin vakavaksi tarttuvaksi taudiksi.

Hubein maakunnan kuvernöörin Wang Xiaodongin mukaan lääkkeistä ja varusteista on yhä puutetta. Samassa tiedotustilaisuudessa Zhou kuitenkin totesi, että hengityssuojaimien ja suojapukujen kaltaisia varusteita on riittävästi.

Zhoun mukaan ristiriitaiset kommentit johtuivat siitä, että hän puhui Wuhanin tilanteesta, kun taas Wang kommentoi koko maakuntaa.

40 000 perhettä ruokaili yhdessä

Koronavirus tavattiin Wuhanissa ensimmäistä kertaa 8. päivä joulukuuta. Tuolloin mysteerisairautta ei kuitenkaan vielä nimetty tai luokiteltu.

Ensimmäisten tartuntojen jälkeen Wuhanissa elettiin pitkään normaalia elämää. Vielä 10. päivä tammikuuta kiinalaismediat kertoivat koronaviruksen olevan hallinnassa ja verrattain vaaraton, The New York Times kertoo.

Viikkoa myöhemmin Wuhanissa järjestettiin 40 000 perheen voimin juhla-ateria. Vuosittaisen tempauksen ruokalajimäärällä pyrittiin tekemään uusi maailmanennätys. Kaksi päivää myöhemmin Kiinan mediat suosittelivat Wuhaniin kohdistuvan matkustamisen välttämistä.

Koronaviruksen on vahvistettu vieneen ainakin 80 ihmisen hengen ja tarttuneen yli 2700 ihmiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja