Koronavirus tunkeutunut jo kuuteen SHL-seuraan – Skellefteån tapaus esimerkkinä loppukaudelle

C Moren SHL-selostaja Teppo Laaksonen niputtaa kerran kuukaudessa Ruotsin jääkiekkoliiga SHL:n merkittävimmät tapahtumat. Kauden ensimmäinen katsaus on poikkeuksellisesti kaksiosainen. Tässä ensimmäisessä osassa ynnätään SHL-kauden alku poikkeusoloissa koronatilanteen kanssa, toisessa osassa keskitytään pelillisiin asioihin ja myös suomalaisten suorituksiin.

SHL-kausi käynnistyi 19. syyskuuta erittäin kovien yleisörajoitusten kanssa. Seurat saivat ottaa peleihinsä vain korkeintaan 50 katsojaa, mikä lupasi suuria taloudellisia hankaluuksia jo ennen kuin peliäkään oli pelattu. Toiveissa oli, että yleisökattoa olisi saatu hillittyä jo ensin lokakuun alkuun ja myöhemmin lokakuun puoliväliin mennessä, mutta Ruotsin hallitus joutui kahdesti pyörtämään esityksensä, koska koronatilanne maassa ei osoittanut heikkenemisen merkkejä. Päinvastoin lokakuussa käyrät kääntyivät taas ylöspäin aivan kuten Suomessakin.

Tuoreimman päätöksen mukaisesti yleisön sallittu maksimimäärä tulee nousemaan marraskuussa 300 istuvaan katsojaan. Toki päätös ei näillä näkymin koske kaikkia seuroja, koska Ruotsin paikallisviranomaiset esimerkiksi Tukholmassa ja Skånessa aikovat pitää edelleen kiinni 50 katsojan rajasta. Tämän lisäksi jo aiemmin seurat saivat luvan ottaa 50 katsojan lisäksi väkeä aitioihin ja ravintoloihin, mikä johti myös luoviin ratkaisuihin. Esimerkiksi Rögle kyhäsi uuden ravintolakatsomon eli osa katsomopaikkoja varustettiin pöydillä, jolloin ne oli taas luvallista ottaa käyttöön.

Yleisömäärän nosto 300:een ei tule auttamaan seuroja juurikaan ottelutuottojen osalta, sillä kokonaismäärä on edelleen auttamattoman pieni normaalitilanteeseen verrattuna. Yleisömäärän nostaminen on enemmänkin kokeilu tai ensimmäinen askel. Mikäli seurat hoitavat turvatoimensa kunnolla, ottelutapahtumissa ei ilmene tautiesiintymiä eikä koronan yleistilanne Ruotsissa pahene taas dramaattisesti, on mahdollista ja jopa todennäköistä, että tilannetta tullaan arvioimaan uudelleen marraskuun loppupuolella.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Seuraava korotus voisi olla parhaassa tapauksessa jo kohti nelinumeroisia lukuja. Joka tapauksessa taloudelliset tappiot seuroilla ovat valtavia, ja ilman Ruotsin C Moren kanssa tehtyä mittavaa tv-sopimusta sekä valtion ylimääräistä koronatukipakettia sarjaa ei varmasti pystyttäisi tällä hetkellä pelaamaan.

Syyskuun lopulta lokakuun toiseksi viimeiselle viikolle asti SHL:ssä edettiin lähes normaalisti yleisörajoitusten puitteissa, syyskuulta joitakin pelejä siirrettiin myöhemmin pelattavaksi, mutta syinä siirtoihin eivät olleet tautitapaukset vaan taloudelliset. Ajateltiin, että pelaamalla ottelut myöhemmin niiden tappiot tulisivat toivottavasti jäämään pienemmiksi.

Lokakuun 20. päivä alkoi kuitenkin tapahtua: Linköpingin joukkue ilmoitti positiivisista koronatestituloksista pelaajiston ja toimihenkilöiden keskuudessa. Myöhemmin tartuntatapauksia todettiin olevan sen verran paljon, että yhteensä viisi Linköpingin peliä siirrettiin.

Koronavirustapauksia on raportoitu sittemmin viidessä muussakin joukkueessa, Djurgårdenissa, Skellefteåssa, Luulajassa, Leksandissa ja HV71:ssä. Tässä vaiheessa on aikaista sanoa, onko tauti levinnyt ottelutapahtumien yhteydessä joukkueesta toiseen vai onko kyse täysin toisistaan irrallaan olevista tapauksista. Ainakin kalenterillisesti yhdistävä kuvio kuitenkin löytyy: Linköping oli ensimmäinen joukkue, jossa raportoitiin ensin lievistä koronan kaltaisista oireista ja myöhemmin tartunnoista. He pelasivat 15.10. ottelun Djurgårdenia vastaan, joka oli seuraava sairastunut joukkue, ja 17.10. Skellefteåta vastaan, jossa havaittiin myös myöhemmin koronaa.

Leksand ja Djurgården kohtasivat vielä 20.10, minkä jälkeen Djurgårdenissa tehtiin ensimmäiset koronahavainnot ja joukkueen seuraavat pelit siirrettin. Leksand ehti pelata tämän jälkeen vielä Luulajaa, Färjestadia ja HV71:tä vastaan ennen kuin joutui sekin vetäytymään peleistä tapausten vuoksi. Vastustajajoukkueista Luulaja ilmoitti myöhemmin useista sairastuneista, minkä vuoksi heiltäkin siirtyi kaksi peliä. HV71 tiedotti ensimmäisistä tautitapauksista vasta maaottelutauon aikana sunnuntaina 8.11. eli 12 päivää Leksand-ottelun jälkeen. 

Aivan aukoton kuvio ei siis ole, mutta kaikki sairastuneet joukkueet muodostavat ketjun. Vasta myöhemmin selvinnee onko tällä ollut osallisuutta taudin leviämiseen ja pystytäänkö esimerkiksi sen suhteen myöhemmin toimimaan eri tavalla. Suurin osa sairastuneiden joukkueiden vastustajista ei ole toisaalta ilmoittanut ollenkaan tautitapauksista.

Ankarimmin koronavirus koetteli Linköpingiä, jossa raportoitiin kaiken kaikkiaan yli 20 tapauksesta. Suurin osa joukkueesta on tosin noin kahden viikon huilin aikana jo raporttien mukaan toipunut täysin. Näin kertoi muun muassa joukkueen porilaiskolmikko Jarno KärkiNiko OjamäkiJussi Rynnäs Satakunnan Kansalle. Djurgårdenissa sairastuneita oli alle 10 ja myös he ovat jo tervehtyneet.

Luulajassa ja Leksandissa molemmissa oli useita tapauksia, mutta toipuminen on heilläkin edennyt hyvin, toki kummankin joukkueen osalta myös itse sairastumiset tapahtuivat myöhemmin. HV71:n tapaus on niin tuore, ettei sen lopullista vakavuutta tiedetä vielä. Tässä vaiheessa joukkueen tiistaipeli Brynäsiä vastaan on siirretty, viikon muiden otteluiden kohtaloon palataan myöhemmin.

Myönteisin esikuva jatkoa ajatellen on kaikille joukkueille lienee Skellefteån tapaus. Joukkueessa havaittiin kolme tartuntaa, mutta heidät eristettiin hyvin nopeasti ja joukkueelta jäi lopulta väliin vain yksi peli. Ennen maaottelutaukoa Skellefteå ehti pelata vielä neljästi.

Skellefteån esimerkki on sen kaltainen, johon koko SHL aikoo varmasti kauden marraskuussa jatkuessakin pyrkiä: mahdollisimman nopea reagointi ja pelaajien eristäminen, seuraavan pelin siirto, mikäli se koetaan tilanteessa parhaaksi vaihtoehdoksi, jotta leviämisen riski ei olisi suuri. Ottelusiirtoja ja kalenterin rukkausta on aivan varmasti luvassa kauden loppuun saakka ja vajaille katsomoille pelaaminen tekee toiminnasta tällä hetkellä pahasti tappiollista, mutta seurojen näkemys tulevaisuudesta on ainakin toistaiseksi yhteinen: pelien täytyy jatkua, toimintaa täytyy sopeuttaa poikkeusoloihin ja ehkä tunnelin päässä vielä joskus näkyy myös valoa.

C More esittää tämänhetkisen suunnitelman mukaan marraskuussa seuraavat ottelut. Mikäli muutoksia ilmenee, niistä tiedotetaan ja mahdollisesti siirtyvien tv-otteluiden tilalle pyritään valitsemaan mahdollisimman nopeasti korvaavat ottelut.

SHL:n päälähetykset C Morella marraskuussa:

ti 10.11. klo 19:55 Växjö-Örebro
to 12.11. klo 19:55 Leksand-Oskarshamn
la 14.11. klo 18:55 Linköping-Frölunda
to 19.11. klo 19:55 Luulaja-Örebro
la 21.11. klo 18:55 Skellefteå-Malmö
su 22.11. klo 15:55 Färjestad-Luulaja
to 26.11. klo 19:55 Djurgården-Rögle
la 28.11. klo 18:55 Linköping-Örebro

Lisäksi tarjonnassa seuraavat lisäottelut vain cmore.fi-suoratoistopalvelun kautta, otteluissa ruotsinkielinen selostus:

ti 10.11. klo 19:55 Luulaja-Frölunda
to 12.11. klo 19:55 Frölunda-Färjestad ja Örebro-Malmö
ma 16.11. klo 19:55 Djurgården-Skellefteå
ti 17.11. klo 19:55 Rögle-Malmö ja Oskarshamn-Linköping
to 19.11. klo 19:55  Rögle-Färjestad ja Leksand-Linköping
ti 24.11. klo 19:55  Djurgården-Brynäs
to 26.11. klo 19:55  HV71-Linköping ja Växjö-Malmö

Lue myös:

    Uusimmat