Koronavirus aiheuttaa turbulenssia pörsseissä, Helsinki päätyi keskiviikkona plussalle

Koronaviruksen pelko näkyi keskiviikkona myös Helsingin pörssissä. Pörssin OMXH-indeksi painui aamupäivällä enimmillään nelisen prosenttia miinukselle.

Päivän mittaan indeksi alkoi kuitenkin toipua, ja illalla päästiin jo plussan puolelle. Yleisindeksi päätyi 0,7 prosentin nousuun.

Tiistaina Helsingin pörssi laski lähes kaksi prosenttia, ja yleisindeksi tipahti 10 000 pisteen haamurajan alapuolelle.

Aasiassa sekä Tokion, Shanghain että Hongkongin pörssit päätyivät keskiviikkona lähes prosentin laskuun.

LähiTapiolan ekonomisti Jyri Kinnunen arvioi, että virusepidemia leikkaa maailmantalouden kasvua. Kinnusen mukaan epidemia on ollut rauhoittumaan päin Kiinassa, mutta epidemia vaikuttaa silti maahan merkittävästi. Lisäksi Kiinan vaikeudet heijastuvat myös muuhun maailmaan, jossa viruksen leviäminen on kiihtynyt.

Tarkkojen taloudellisten vaikutusten arviointi on Kinnusen mukaan kuitenkin yhä haasteellista.

– Koska ennusteet epidemian kehittymisestä ja vaikutuksista elävät, lyhyellä aikavälillä sijoitusmarkkinoilla voidaan edelleen nähdä merkittävää kurssiheiluntaa, Kinnunen sanoi pankin tiedotteessa.

Viruksen leviäminen Euroopassa säikäytti sijoittajat

Yhdysvalloissa osakekurssit ovat pysyneet suhteellisen vakaina ja hätyytelleet jopa ennätyksiä suurimman osan helmikuuta, vaikka samaan aikaan koronaviruksen kerrottiin leviävän Kiinassa rivakkaa vauhtia. Keskiviikkona Yhdysvaltain pörssi-indeksit lähtivät nousuun.

Viime päivien tiedot viruksen ripeästä leviämisestä Euroopassa sekä muualla Kiinan ulkopuolella ovat kuitenkin hermostuttaneet sijoittajat uudella tavalla.

Tunnelmat synkkenivät, kun Yhdysvaltain tautikeskus CDC sanoi olevan vain ajan kysymys, milloin koronavirustartunnat alkavat levitä myös Yhdysvalloissa.

CDC:n lausunnosta huolimatta Yhdysvaltain kansallisen talousneuvoston johtaja Larry Kudlow sanoi maan talouden olevan vakaalla tolalla ja viruksen Yhdysvalloissa "erittäin tiukasti kurissa".

– Vaikka viruksen leviäminen on inhimillinen tragedia, se ei todennäköisesti ole taloudellinen tragedia, Kudlow sanoi CNBC-uutiskanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat