Koronaviruksen aiheuttamat lentokiellot kaatavat lentoyhtiöitä, ja pian vaikutukset näkyvät myös laajemmin – analyytikko: "On selvää, että tämä tulee johtamaan konkursseihin"

Matkustuskielto sai pörssin syöksyyn Suomessakin – pääanalyytikko avaa, miten koronavirus iskee talouteen 7:12
Video: Matkustuskielto sai pörssin syöksyyn Suomessakin – pääanalyytikko avaa, miten koronavirus iskee talouteen

Analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén sanoo, että lentoyhtiöiden konkursseja tullaan näkemään koronavirusepidemian levitessä. Tilanne on häneen mukaansa täysin poikkeuksellinen lentoyhtiöille. 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin määräämät lentokiellot pahensivat lentoyhtiöiden katastrofaalista tilannetta entisestään. Trump kielsi matkustamisen Schengen-alueelta Yhdysvaltoihin 30 päivän ajan.

Se lisäsi välittömästi turbulenssia maailman pörsseihin, myös Helsingin pörssissä, joka putosi avautuessaan yli 5 prosenttia.

– Trumpin ilmoituksella, jos se kestää vain 30 päivää, ei sillä talouteen ole mitään dramaattisia vaikutuksia. Mutta isompi vaikutus tulee niistä kerrannaisvaikutuksista, mitä siitä syntyy, Vilén sanoo.

– Eli tämä korostaa sitä, miten merkittävä ja vakava asia tämä koronavirus on, ja toisaalta miten myöhässä Yhdysvaltain viranomaiset ovat olleet. Siitä se isompi psykologinen vaikutus tulee tällä hetkellä.

"Mahdoton nähdä, että Suomessa vältetään taantuma"

30 päivän jälkeen lentokiellon vaikutukset alkaisivat heijastua voimakkaammin muuhunkin talouteen.

– Tämä on täysin poikkeuksellinen tilanne lentoyhtiöille. On selvää, että tämä tulee johtamaan konkursseihin lentosektorilla. 

Esimerkiksi hän ottaa norjalaisen Norwegianin, jonka selviytyminen on nyt hiuskarvan varassa. 

Kun epidemia etenee, muita vaikutuksia maailmantalouteen on vaikea torjua, eikä Suomikaan ole turvassa. Onko taantuma Suomessa jo vääjäämätön?  

– Kyllä, Suomessa on käytännössä täysin mahdotonta nähdä, että vältettäisiin taantuma. 

Mitkä ovat riskejä koronaviruksesta on Suomen talouden kannalta? Mitä muita vaikutuksia koronaviruksella on maailmantalouteen? Katso analyytikko Sauli Vilénin haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat