Näin koronapassista ja koronatoimista kerrottiin – Kiuru pelkää rajojen yli tulevia virusmuunnoksia

Sosiaali- ja terveysministeriö järjesti perjantai-iltana tiedotustilaisuuden koronapassista.

Aiheena olivat koronapassin lisäksi maahantulosäännökset. Paikalla olivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja osastopäällikkö Taneli Puumalainen.

MTV seurasi infoa hetki hetkeltä. Lue infon keskeisimmät kohta alta.

Keskeisimmät tiedot tilaisuudesta

19.32: Info päättyy.

19.27: Infossa kysyttiin, miten jo koronan sairasteneiden osalta koronapassi toimii. Yli 6 kuukautta sitten sairastettu tauti ja yksi rokoteannos toisi vastaavan suojan kuin kaksi rokoteannosta.

– Moni EU-maa ja monet maat EU:n ulkopuolella edelllyttävät kahta rokoteannosta. Lääketieteellisesti suojan kannalta riittäisi yksi. Samaan aikaan pitää mahdollistaa, että kaikilla tulisi olla mahdollisuus saada kaksi rokotetta. THL:n kanssa on keskusteltu ja on todettu, että ohjeistus ei ole ollut riittävän selvä ja tätä ohjeistusta selvennetään, Taneli Puumalainen sanoo.

19.22: Infossa kysyttiin, miten ravintoloiden tulee toimia, jos ravintola halua ottaa rokottamattomia henkilöitä sisään ennen puoltayötä. Nykyisillä rajoituksilla leviämisvaiheen alueella, ravintoloiden pitäisi lopettaa anniskelu ja sulkeutua yöyhdeltä ilman koronapassin käyttöä toimijan tiloissa.

– Ravintola ei heitä asiakkaita kello 00 ulos. Kun tullaan uutta juomaa tiskiltä hakemaan, siinä kohtaa kysytään koronapassia, Kirsi Varhiala kertoo.

19.13: THL:n Taneli Puumalainen huomauttaa, että osa maista saattaa vaatia koronatestiä rokotuksista huolimatta. 

Hän kehottaa tarkistaman tiedon Re-open EU -sivustolta.

19.05: STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhiala täsmentää vielä koronapassiin liittyviä seikkoja. Hän korostaa, ettei koronapassia oteta käyttöön suurimmassa osassa Suomea, joissa arjessa ei ole nytkään rajoituksia.

Koronapassi – eli EU:n koronatodistus – luetaan ravintolan tai muun vastaavan toimijan henkilökuntaan kuuluvan toimesta lukusovelluksella. Henkilökunnan jäsenelle tulee vain vihreä tai punainen väri tiedoksi passin sisällöstä, ei tarkempia terveystietoja.

19.03: Krista Kiurun mukaan Suomen rajaterveysturvallisuustoimet ovat keskikastia eurooppalaisten maiden kanssa.

Hän korostaa, että osassa Euroopan maita toimet ovat vieläkin tiukemmat.

Hänen mukaansa Suomeen ei ole vaikea tulla. Rajojen yli tapahtuva matkustus kuitenkin huolettaa.

– Meillä on osa tulijoista rokottamattomia. Meidän on otettava huomioon minkälaista riskiä yhteiskunnan aukipitämisen osalta rajojen yli tulevat tartunnat tulevat aiheuttamaan. Pelkona on se, minkälaiisa uusia virusmunnoksia rajojen yli voi tulla, jos terveysturvallisuustoimia ei oteta vakavasti, Kiuru sanoi.

19.00: Krita Kiurun mukaan valtioneuvoston asetuksella voidaan edelleen vapauttaa matalan riskin maista saapuvat tartuntalain rajaterveysturvallisuustoimista.

Tänään tehdyn päätöksen mukaan ilmaantuvuuslukua nostetaan 25/100 000 asukasta kohden / 14 vuorokauden aikana. Aiemmin luku oli 10/100 000 asukasta kohden / 14 vuorokauden aikana.

18.55: Suomeen maahantullessa edellytetään jatkosssakin negatiivista koronatodistusta, täydestä rokotussarjasta tai todistusta sairastetusta koronasta kuuden kuukauden aikana.

Täyden rokotussarjan omaavat tai taudista parantuneet eivät joudu koronatesteihin.

Puolestaan negatiivisella todistuksella saapuessa tai vain yhden rokotteen omaavat henkilöt joutuvat koronatestiin Suomessa.

18.50: Peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoo, että koronapassi on perustuslain mukainen.

Koronapassi otetaan käyttöön lauantaina, eli vuorokauden vaihduttua keskiyöllä.

Koronapassi tulee käyttöön alueilla, joissa rajoitustoimia on käytössä. Koronapassi voidaan ottaa myös käyttöön mahdollisten tautiryppäiden ilmaantuessa.

– Koronapassi ei ole yleinen rajoitustoimi tai terveyspassi, vaan vaihtoehto rajouitustoimille tai rajoitustoimista vapautumisen passi, Kiuru kertoo.

Passi vapauttaa toiminnan leviämisvaiheen alueilla, joita ovat tällä hetkellä Uusimaa ja Varsinais-Suomi.

18.48: Tiedotustilaisuus alkaa. Voit seurata tiedotustilaisuutta yllä olevalta videolta sekä tekstimuodossa tässä artikkelissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja