Koronarokotukset laajenivat hoivakoteihin – ensimmäisten joukossa rokotuksen saanut Helmi Ilvonen kannustaa muitakin: "Kaikki rokot oon aina ottanna"

1:55
Katso Helmi Ilvosen haastattelu yllä olevalta videolta!

Koronan riskiryhmiin kuuluvien ikäihmisten rokotukset ovat käynnistyneet erilaisissa asumispalveluyksiköissä.

MTV Uutisten muutamista maakunnista keräämien tietojen mukaan iäkkäiden rokotusaktiivisuus on erittäin korkea.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa palveluasunnoissa asuvien koronarokotukset alkoivat torstaina ja runsaassa viikossa koko maakunnan kaikki asumispalveluyksiköt on rokotettu.

– Lähes kaikki ottavat rokotteen. Jos itse ei pysty selkeää kantaa sanomaan, asiaa tiedustellaan sitten omaisilta, kertoo Liperissä Sarastuksen ja Iltaruskon yksiköitä johtava palveluesimies Marja-Leena Nuutinen.

Viereisessä Konttilanhovissa muutaman viikon asunut Helmi Ilvonen sai rokotteen talon ensimmäisenä asukkaana. Hän on ottanut kaikki rokotteet, myös influenssapiikit.

– En minä pelkää, että piikistä sairastuu. Ei ainakaan ole aiemmin tullut rokotuksista mitään oireita. Jos tulee, niin sairastetaan sitten, elämänmyönteinen Ilvonen pohtii.

Henkilökunta ei suostuttele

Yksikön palveluesimies Satu Melkko vahvistaa myös, että rokotushalukkuus on korkea.

– Me kerrotaan mihin rokotus auttaa, mutta ei sen enempää suostutella, jos joku on epävarma. Kaikki eivät välttämättä ihan ymmärrä mistä on kysymys, Melkko arvioi.

Iltaruskon asukas Kaino Räisänen halusi koronapiikin myös heti kun siihen oli mahdollisuus.

– En usko sivuvaikutuksiin. Toivottavasti mahdollisimman moni ottaa rokotuksen eihän se muuten vaikuta, Räisänen miettii.

Asumispalveluyksiköissä ja erilaisissa hoivakodeissa päivärytmi on hiljentynyt merkittävästi koronan aikana. Arvioidaan, että rokotushalukkuus on korkea koska erilaiset rajoituksen rasittavat ikäihmisiä, ja moni toivoo esimerkiksi vierailukieltojen poistumista.

– Asukkaat eivät juuri puhu asiasta keskenään, mutta seuraavat kyllä tiedotusvälineitä ja ovat hyvinkin ajan tasalla, palveluesimies Nuutinen huomauttaa.

Päivätoiminta romahti

Helmi Ilvonen myöntää, että korona on aiheuttanut yksinäisyyttä, kun hän oli terveyskeskuksen vuodeosastolla, mutta myös asumisyksikössä. Hän kaipaa ulkoilua ja vieraita.

– Vain tyttö on käynyt täällä, Ilvonen huokaa.

Kaino Räisänen on kova penkkiurheilija ja iloitsee siitä, että viime aikoina urheilulähetykset ovat lisääntyneet televisiossa.

– Päivät menee siinä aika mukavasti töllön kanssa, Räisänen naurahtaa.

Marja-Leena Nuutinen laskee, että ennen koronaa hänen vetämissään asumisyksiköissä oli joka viikko jotain ulkopuolisten järjestämää toimintaa, siis noin 50 tilaisuutta. 

– Oli konsertteja, koululaisvierailuja ja paljon muuta. Nyt se kaikki on poissa. Henkilökunta yrittää järjestää mahdollisuuksien mukaan virikkeitä ja arjen mielekkyyttä, Nuutinen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja