Koronarokotteen vaikutukset maailmantaloudelle biljoonaluokkaa – IMF: Rokotetta saatava myös kehittyviin maihin, kehottaa ottamaan lainaa

Vahva kansainvälinen koronarokoteyhteistyö voisi vauhdittaa maailmantalouden elpymistä, kerrotaan Kansainvälisestä valuuttarahastosta IMF:stä.

IMF:n mukaan yhteistyö lisäisi globaaleihin tuloihin yhdeksän biljoonaa dollaria (noin 7,6 biljoonaa euroa) vuoteen 2025 mennessä.

Valuuttarahaston toimitusjohtajan Kristalina Georgievan mukaan on tärkeää, että rokotetta saadaan kaikkialle maailmaan – niin kehittyviin kuin kehittyneisiin maihin.

Tämä vahvistaisi IMF:n mukaan luottamusta matkustaa, investoida ja käydä kauppaa.

Nopea edistyminen globaalisti voisi vähentää tuloeroja rikkaiden ja köyhien maiden välillä, Georgieva kertoo.

Kiina ja Yhdysvallat avainroolissa

Pankista myös toivotaan, että Yhdysvallat ja Kiina jatkavat elvytystä, mikä voisi vauhdittaisi talouden globaalia palautumista.

Kongressilta ja Valkoiselta talolta onkin uutistoimisto Reutersin mukaan tulossa toinen elvytyspaketti, mutta ajoituksesta ei vielä ole tietoa.

IMF:n mukaan aiemmin annettu 3 biljoonan dollarin paketti on ollut positiivinen sysäys taloudelle.

IMF kehottaa valtioita ottamaan lainaa

Valuuttarahasto on myös arvioinut, että kehittyneimpien talouksien ei tarvitsisi tehdä säästötoimenpiteitä, kuten verojen nostamista, julkisen talouden palauttamiseksi koronapandemian jälkeen.

IMF:n mukaan maat, joilla on mahdollisuus jatkaa lainanottoa, pystyvät todennäköisesti vakauttamaan julkisen velkansa vuosikymmenen puoliväliin mennessä. IMF kehottaakin valtioita ottamaan nyt lainaa, jotta vahingot jäävät mahdollisimman pieniksi.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan julkisen talouden vakauttamista Suomessa on jatkettava usean vaalikauden ajan.

Lähteet: Reuters, Financial Times, Guardian

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn MTV:n Uutisextran vieraana 10:18

Katso video: Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn Uutisextran vieraana syyskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat