Koronapassiväärennyksiä kaupitellaan netissä – kansalaisten ei tarvitse olla huolissaan oman passinsa puolesta

Netissä kaupitellaan väärennettyjä koronapasseja 500 euron hintaan. Tietotekniikan ammattilaismedia Tivin saamien tietojen mukaan passeissa on käytetty Saksasta vuotanutta salausavainta.

Lehden toimitus on todennut myynti-ilmoituksessa esitellyn passin toimivaksi koronapassin lukusovelluksella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedonhallintajohtajan Aleksi Yrttiahon mukaan asiaa selvitellään parhaillaan.

– Olemme eri viranomaisten kanssa ryhtyneet selvittämään, että mistä on kyse ja tarkastamme, että mitä asialle voidaan tehdä.

Salausavain väärissä käsissä?

Koronatodistuksissa on allekirjoitus, jonka avulla voidaan todistuksen aitous varmistaa.

– Mikäli väärennettyjä todistuksia, joissa on myöskin allekirjoitus, on voitu luoda, niin siinä tapauksessa on mahdollista, että on myöskin sellaisia todistuksia käytössä, jotka saavat koronatodistuslukijasovellukselta hyväksynnän, vaikka todistus itsessään olisi väärä.

Aiemmin on kerrottu, että passia ei voi varsinaisesti väärentää, mutta nyt jostain syystä niin kutsuttu salausavain on mahdollisesti päätynyt vääriin käsiin.

– Jotta tällaisen väärennyksen on voinut allekirjoittaa, niin  henkilölle, joka on tuottanut todistuksen, pitää olla käytössään aito avain.

– Onko kyseessä se, että yksittäinen henkilö, jolla on mahdollisuus tehdä todistuksia, on löytänyt tästä mahdollisuuden ylimääräisiin ansioihin, vai onko kyseessä vuoto, sitä ei vielä ole tiedossa, Yrttiaho miettii.

Nettikeskustelut viittaavat siihen, että salausavain olisi vuodettu Saksasta, mutta tätä ei THL vielä pysty varmistamaan.

Oma passi on turvassa jatkossakin

Osa ihmisistä miettii nyt, kun väärennyksistä on uutisoitu, että onko syytä olla huolissaan omasta passista.  Yrttiahon mukaan syytä huoleen ei ole.

– Passin käyttäjän ei tarvitse olla huolissaan ja tätä omaa passia ei voi muuttaa toisen henkilön passiksi.

Tiedonhallintajohtaja kuitenkin muistuttaa, että tästä huolimatta omasta koronapassista ei tule jakaa kuvaa esimerkiksi sosiaaliseen mediaan.

1:02

Näin testaat koronapassia älypuhelimellasi 60 sekunnissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja