Koronapassi otettiin käyttöön – viime viikolla rokotteita otettiin poikkeuksellisen innokkaasti, tällaisia havaintoja ravintoloita tarkastanut virasto teki

10:33
Mitä tiedetään kolmannen koronarokotteen tarpeesta?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan viime viikolla annettu enemmän ykkösannoksia kuin kolmella edellisellä viikolla.

Viime viikolla annettiin Suomessa kaikkiaan 22 583 ykkösannosta, kun määrä vielä viikkoa aikaisemmin oli 18 284.

Suomen viranomaiset arvioivat aiemmin koronapassin käyttöönotton lisäävän jonkin verran ensimmäisiä rokotuksia, sillä esimerkiksi Ranskassa kasvu oli kymmenen prosenttia. Suomessa kasvua tuli ensimmäisellä viikolla peräti 24 prosenttia. 

Kontion mukaan on vielä aikaista sanoa, oliko syy yksistään koronapassin käyttöönotto vai jokin muu.

MTV Uutisten keräämien tietojen mukaan isoihin kasvuihin ensimmäisten rokotusten osalta yllettiin esimerkiksi Porvoossa 184 prosenttia ja Lahdessa 135 prosenttia. Koko maassa kasvu oli 24 prosenttia.

Viime viikolla THL:n johtaja Mika Salminen vetosi suoraan rokottamattomiin.

 – Jos on saanut koko rokotussuojan, on erittäin hyvin suojassa vakavalta taudilta. Mutta jos et ole saanut rokotetta ja olet aikuinen, ennemmin tai myöhemmin sairastut tähän tautiin. Ei välttämättä tänä talvena, siihen voi mennä vuosia. Joten ota hyvä ihminen rokote itsesi takia, Salminen kehotti.

"Osaan ravintoloista ei riittänyt tarpeeksi rokotettuja"

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastajan Samuel Haatajan mukaan koronapassin käyttööotto karsi osasta ravintoloita asiakkaita.

 – Rokotettuja asiakkaita ei riittänyt kaikkiin koronapassin käyttöönottaneisiin ravintoloihin Lahdessa. Osa ravintoloista oli vain puolillaan ja se viesti oli, että passi karsii asiakkaita, kertoo Hataja.

Virasto tarkisti kaikkiaan 25 yöravintolaa Helsingissä, Lahdessa ja Espoossa. Ravintolat voivat itse omavalvontasuunnitelmassaan määritellä, minä päivinä tai missä ravintolan osassa passi on käyttössä. 

– Helsingissä monet ravintolat olivat aivan täynnä asiakkaita. Koronapassi tarkastettiin joko ovella, asiakas voitiin myös ohjata passin tarkastuspisteelle tai passi tarkastettiin tilauksen yhteydessä, kertoo Haataja.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja