Koronapandemia lykkäsi painonnostaja Anni Vuohijoen olympiaunelmaa – haki voimaa lääkärintöistä

Painonnostaja Anni Vuohijoen odotukset Tokion olympiakisoihin on korkealla – näin harjoittelu ja huippukunnon löytäminen sujuu koronapandemian keskellä 3:20
Videolla Tulosruudun juttu Anni Vuohijoesta.

Saliyrittäjä ja korona. Lääketieteen opiskelija ja korona. Huippu-urheilija ja korona. Pandemia on lykännyt painonnostaja Anni Vuohijoen olympiaunelmia vuodella ja hän on törmännyt viheliäiseen virukseen ja sen seurauksiin elämänsä kolmessa tärkeässä ilmansuunnassa.

Vuohijoki valmistautuu Euroopan mestaruuskilpailuihin, jotka korona on tuuppinut vähän kerrassaan viime vuoden keväästä tämän vuoden huhtikuuhun. Vuohijoki kilpailee 64 kilon sarjassa tiistaina.

Vuohijoki saavutti kolme vuotta sitten kaksi EM-pronssia. Nyt pääpalkintona häämöttää yksi sarjan 14:stä olympiapaikasta.

–  Nämä ovat EM-kisat, joissa sijoittuminen hyvin ei kiinnosta yhtään, Vuohijoki naulaa asian.

Moskovassa ei kannata tapella rautaa vastaan vaan saada se kumppaniksi kamppailuun Tokion olympiarankingissa. Vuohijoen kahden ja puolen vuoden karsintaurakka huipentuu EM-kisoissa ja näillä näkymin toukokuussa Kolumbiassa järjestettävissä Etelä-Amerikan avoimissa mestaruuskisoissa.

Neljän kamppailu

Vuohijoki ottelee EM-kisoissa Turkin Nuray Leventin sekä Saksan Sabine Kustererin ja Lisa Marie Schweizerin kanssa rankingpisteistä.

–  Siellä ovat nämä nostajat, jotka minun pitää pystyä voittamaan tietyillä kilomäärillä ja keräämään tietty määrä kiloja heihin verrattuna, jotta säilytän paikkani olympiarankingissa, Vuohijoki vahvistaa.

–  Näissä kisoissa ei voi miettiä sekä EM-sijoitusta että olympiakarsintaa.

Vuohijoen olympiamatka tuskin edes ratkeaa Moskovassa.

–  Voin varmistaa paikan, jos nostan helvetin hyvin. Jos menee helvetin huonosti, minulla on vielä mahdollisuus parantaa rankingia Kolumbiassa. Välttämättä mikään ei ratkea, meni kisa kumpaan suuntaan tahansa, Vuohijoki jatkaa.

–  Asennoidun niin, että lähden Kolumbiaan. Siellä varmaan nostaa koko nelikko.

Tähän taas korona. Kolumbiassa leviää epidemian kolmas aalto.

Hyvin tehty työ

Tilanteen voi nähdä tukalaksi. Tai myönteisemmin mahdollisuutena kuten Vuohijoki, jolta repesi reisi MM-kisoissa 2019, leikattiin polvi 2020 ja todettiin lopulta "kuin ruusuna itselleni" alaselän rasitusmurtuma.

–  Syksyllä en tehnyt pariin kuukauteen lajinostoja oikeastaan ollenkaan, mutta nyt takana on uran paras harjoitusjakso. En ole ikinä ollut niin kovassa kunnossa kuin nyt, Vuohijoki kertoo.

–  Se riittää, mihin riittää. Jos joku on parempi, sillä on harjoitusjakso onnistunut vielä paremmin. Olen kuitenkin tehnyt kaiken niin hyvin kuin olen pystynyt. Jos se ei riitä olympialaisiin, ei voi mitään.

Tilanteen edellyttämä henkinen voima löytyi muun muassa lääkärintöistä, joita Vuohijoki saattoi tehdä syksyn tammikuulle asti Lapin keskussairaalassa ja Euran terveyskeskuksessa.

–  Se oli iso tekijä, että pää kesti harjoitustauon. Kun on aina treenannut 10–14 kertaa viikossa, tuntuu viisi harjoitusta siltä, ettei edes liiku. Työ antoi hyvää vastapainoa, Vuohijoki sanoo töistään.

–  Oman itsearvon löytäminen muualta kuin urheilusta, parantaa myös urheilusuoritusta.

Samalla Vuohijoki huomauttaa, että hänellä voi olla lähikuukausina jopa kolme juhlapäivää

– EM-kilpailu, Etelä-Amerikan avoimet ja olympianostot Tokiossa.

–  Kilpailu on juhlapäivä. Minulla on joka tapauksessa hyvä fiilis siitä, mitä olen pystynyt rakentamaan.

Vuohijoki on valmis yli kaksikymmentä kiloa parempaan tulokseen kuin Rion olympialaisissa 2016.

Lue myös:

    Uusimmat