Koronapandemia kääntymässä Jari-Matti Latvalan eduksi – Tommi Mäkiseltä uusi kädenojennus? "Auttaa minua"

13:38
Jari-Matti Latvala kertoi vaikeasta viime kaudestaan Viiden jälkeen -ohjelmassa tammikuussa.

Rallin MM-sarjassa on päädytty siirtämään koronaviruspandemian myötä jo kolme kisaa. Jari-Matti Latvala uskoo, että seuraavan kerran ajetaan vasta elokuussa Jyväskylässä, mikä olisi hänen etunsa.

Huhtikuulle kaavaillun Argentiinan MM-rallin siirrosta ilmoitettiin jo aiemmin. Tiistaina puolestaan tiedotettiin touko-kesäkuun vaihteeseen suunniteltujen Portugalin ja Sardinian osakilpailujen siirroista. Latvala kuitenkin povaa, ettei näitä kisoja päästä ajamaan ollenkaan.

Toistaiseksi tänä vuonna on ajettu kolme MM-rallia. Heinäkuusta eteenpäin kalenteriin pitäisi mahduttaa hurjat kymmenen kilpailua.

– Tässäkin kun sanotaan, että Portugali ja Sardinia siirretään, niin mihin sinä ne siirrät? Pitää pystyä sanomaan tarkalleen, mihin ne siirretään. Ei niitä pysty siirtämään loppukauteen johonkin väliin: ei siellä ole tilaa ja logistisesti se on mahdotonta. Ainoa, mitä minusta voi miettiä, on että pudotat jonkin kilpailun – esimerkiksi Turkin (syyskuulta) pois – ja laitat Portugalin tilalle, Latvala ruotii MTV Urheilulle puhelimitse.

Latvala oli yksityistallin Toyota Yariksella mukana kauden toisessa MM-rallissa Ruotsissa, mutta se meni tuurilaiskuskilta teknisen vian myötä mönkään heti toisella erikoiskokeella. Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen lupasi Latvalalle Sardinian korvaavaksi kilpailuksi, mutta sen oletettu putoaminenkaan tämän vuoden kalenterista ei ole muodostumassa takaiskuksi.

Latvala nimittäin uskoo, että hän saa vaihtaa Sardinian toiseen kilpailuun. Lisäksi hänellä on ennalta suunnitellusti ohjelmassa Jyväskylän MM-ralli elokuussa.

– En ole huolissani, vaan uskon, että minulla on vielä kaksi kisaa. Se olisi joku muu loppuvuodesta, ja olin Walesia ajatellut jo alun perin. Uskon, että se ja Jyväskylä ovat ne kisat, Latvala kertoo.

"Positiivinen tekijä"

Paluuta tehdaskuskiksi ensi kaudelle tavoitteleva Latvala arvioi, että heinäkuinen Kenian MM-rallikin tulee putoamaan pois. Näin seuraava osakilpailu ajettaisiin Jyväskylässä, jos tilanne sen sallii.

–Afrikassa alkaa korona pikkuhiljaa vaikuttaa. Se tulee sen verran jälkijunassa Eurooppaan nähden, että se on silloin päällä enkä usko, että siellä pystytään ajamaan, Latvala kommentoi viruksen leviämisestä tietoisena.

Latvalan olettama skenaario olisi muussa kurjuudessaan kääntymässä jopa tuurilaiskuskin hyödyksi.

– Kun muutkaan eivät aja kilpaa, heidän ajotuntumansa suhteessa minuun on samanlainen. Se on kannaltani positiivinen tekijä.

Rallimaisia ajolinjoja myös moottorikelkalla

Latvala kärsi ajotatsin puutteesta lyhyeksi osaltaan jääneessä Ruotsin rallissa.

– Ruotsissa näkyi heti ekalla pätkällä heti, että tuntumaa ei ollut, kun en ollut ajanut – en ollut Montessa enkä ollut ajanut testiä. Se, että seuraava MM-sarjan kilpailu on luultavasti Jyväskylä, jopa auttaa minua tässä tilanteessa. Siihen olisi vaikeampaa lähteä, jos toiset olisivat tahkonneet kisoja ja testejä. Alku menee kuitenkin aina tuntumaa hakiessa, eikä Jyväskylässä niin nopeana kilpailuna saisi antaa yhtään löysää alussa.

Latvala tosin tekee vallitsevassa tilanteessa parhaansa ylläpitääkseen ajo-otetta. Hän oli kaksi viikkoa sitten ajamassa klassikkoauto Toyota Celicalla Vanttauskoskella Rovaniemen liepeillä.

– Siellä piti olla ralli, mutta uusien säännösten myötä se peruuntui. Pääsin kuitenkin ajamaan kilpa-autolla harjoitusteitä. Se oli hyvää tuntumaa.

Latvala on lisäksi tuoreeltaan huristellut moottorikelkalla Lapin lumilla ja pitänyt rallin mielessä.

– Eilen kun ajoin kelkalla, yritin miettiä linjoja samalla tavalla kuin rallissa. Pitää tietysti olla varovainen, kun muutkin ajavat, mutta näkyvillä paikoilla, joissa ketään ei tule vastaan, pystyy ajattelemaan linjaa, jarruttamista ja mutkasta ulostuloa. Rallissa kaikista isoin asia kuitenkin on, miten mutkasta päästään nopeimmin pois.

Muutoin Latvala on viettänyt Lapissa aikaa muun muassa hiihtämällä. Hänestä myös puuhataan paraikaa loppuvuodeksi elämäkertaa, jonka kirjoittaa esikoiskirjailija Riikka Smolander-Slotte.

– Urheilu edellä olen yrittänyt pääasiassa olla. Olen käynyt päivisin urheilemisen ohella kerran kaupassa, ja muu aika on oltu vanhempieni, siskoni ja siskontytön kanssa vanhempieni omistamalla mökillä, Latvala summaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja