Koronan jäljillä: Koulutetut jäljittäjät kertovat, mitä uusi työnkuva pitää sisällään: "Emme kerro koskaan, keneltä mahdollinen tartunta on saatu"

14:41
Pääkaupunkiseudulla koulutetaan lääketieteen opiskelijoita koronan jäljittäjiksi.

MTV Uutiset kertoi tänä aamuna, että pääkaupunkiseudulla koulutetaan lääketieteen opiskelijoita koronaviruksen jäljittäjiksi. 

Uudellamaalla ja etenkin pääkaupunkiseudulla on ylivoimaisesti eniten koronatartuntoja. Koronan jäljittämistä on tehty Suomessa kevään aikana usean erikoislääkärin voimin. Työhön tarvitaan 300-500 henkilöä, joten nyt siihen koulutetaan lääketieteen opiskelijoita.

Yksi koulutetuista, Matias Posa, kertoi tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa saaneensa sähköpostin, jossa etsittiin kolmannesta opiskeluvuodesta ylöspäin kandeja kouluttautumaan jäljittäjiksi. Posa tarttui heti tilaisuuteen.

– Viruspolut ovat todella erilaisia. Jotkut ovat todella laajoja. Voi olla vaikka kokonainen rakennustyömaa tai useampi koululuokka, joka on altistunut, jolloin polku on pitkä ja kestää useita päiviä. Tai sitten voi olla autollinen henkilöitä, sehän on nopea sitten, Posa kuvailee työtään.

Tärkeää työtä

Saara Heinänen työskentelee normaalioloissa koululääkärinä, mutta nyt hän kouluttaa uusia koronajäljittäjiä. Heinäsen mukaan jäljittäjille opetetaan koko koronaprosessi ja tartunnan jäljitys. 

– Miten selvitetään, ketkä ovat altistuneet ja miten heille soitetaan, minkälaisia erilaisia keinoja siinä voidaan käyttää, Heinänen havainnollistaa.

Heinäsen mukaan jäljitys on erittäin tärkeää, sillä sen avulla pystytään löytämään henkilöt, jotka voivat sairastua lähiaikoina. Heitä ohjataan pysymään kotona ja välttämään sosiaalisia kontakteja, jolloin myös jatkotartunnat saadaan estettyä. 

– Kun meille tulee tieto, että potilas on koronapositiivinen, soitamme hänelle ja kartoitetaan tilannetta. Kun altistuneet on kartoitettu, soitetaan heille. Emme kerro koskaan, kuka se henkilö on, jolta he olisivat voineet mahdollisesti tartunnan saada. Kerrotaan vain, että he ovat altistuneita ja heidän pitää välttää sosiaalisia kontakteja, Heinänen sanoo. 

Hänen mukaansa haastaviakin tilanteita työssä voi tulla vastaan. Sellaisia ovat esimerkiksi tilanteet, joissa henkilölle on tosi raskasta ymmärtää, että hänen pitäisi nyt pysyä kotona eristyksissä muista ihmisistä. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja