Oslossa tiukennettiin koronatoimia brittimuunnoksen takia – valtava ryntäys lähialueen viinakauppoihin

2:00
WHO:n tutkijoita matkusti Wuhaniin tutkimaan koronaviruksen alkuperää.

Norjassa pääkaupunki Oslon alueella on astunut voimaan tiukennettuja koronarajoituksia koronaviruksen brittimuunnoksen takia. Ensi viikon alusta myös Norjan eduskunta eli suurkäräjät sulkee ovensa ja siirtyy toimimaan verkossa.

–  Teemme sen mitä voimme suojellaksemme terveyttä ja parlamentaarista perustoimintaa, sanoo puhemies Tove Wilhelmsen Tröen.

Koulut, kirjastot, museot ja elokuvateatterit suljetaan. Auki saavat olla vain ruokakaupat, apteekit ja bensa-asemat. Ravintoloista saa myydä ruokaa vain mukaan.

Myös alkoholia myyvät, Suomen Alkoa vastaavat Vinmonopolet-liikkeet suljetaan. Seuraukset näkyivät heti rajoitusalueen ulkopuolisissa pitkäripaisissa. Lähiseudun alkoholiliikkeiden myynti lähes kolminkertaistui viime lauantaihin verrattuna, kertoi talousuutissivusto E24.no.

Kouluissa otetaan käyttöön tiukemmat rajoitukset ja oppilaat jaetaan pienryhmiin, jotta turvaetäisyydet saadaan pidettyä. Jos koulut eivät ehdi saada järjestelyjä viikonlopun aikana valmiiksi, on niille annettu lupa pysyä kokonaan suljettuina maanantaina. Yliopistot, ammattikoulut ja ammattikorkeat siirtyvät kokonaan etäopetukseen.

Rajoitukset kestävät ainakin tammikuun loppuun ja koskevat kymmentä pääkaupunkiseudun kuntaa. Päätös tehtiin sen jälkeen kun viruksen tartuttavampi brittimuunnos oli päässyt leviämään Nordre Follon kunnan alueella Oslon lähettyvillä. Noin 60  000 asukkaan kunnan asukkaista monet käyvät töissä Oslossa.

Mökkeily seis

Kunnan ylilääkäri Kerstin Johnsen Myhrvold sanoo, että tartunnan leviämisen vaara on nyt erittäin suuri. Nordre Follo on nyt täysin suljettuna.

–  Älkää poistuko kunnasta, se on erittäin tärkeää, hän sanoi Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.

Pääministeri Erna Solberg on varoittanut Oslon ja naapurikuntien asukkaita olemaan matkustamatta rakkaille tunturimökeilleen.

–  Se on tarpeetonta matkustamista. Mökille lähteminen ei ole hyvä asia juuri nyt, hän sanoi lehdistötapaamisessa.

Oslon seudulla yritetään nyt kiireesti selvittää, kuinka laajasti brittimuunnos on levinnyt. Kyseisen koronavirusmuunnoksen epäillään tarttuvan helpommin lapsiin ja nuoriin.

Ruotsin kansanterveysviranomaiset kehottavat Norjassa matkailleita hakeutumaan koronatestiin ja eristäytymään vähintään viikoksi kotimaahan palattuaan.

Piakkoin hallitus ottaa käyttöön matkustuskiellon, joka koskee Norjasta saapuvia matkustajia, kertoo puolestaan Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg uutistoimisto TT:lle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja