Koronakevät näännytti hoitajat, eroaalto uhkaa Ruotsia – 16 työvuoden jälkeen eroava Sara: "Emme ole valmiita jälleen venymään, ihmisten ajateltava ensin itseään"

Tältä näyttävät isoimmat erot Suomen ja Ruotsin välillä – katso maiden koronastrategioiden tärkeimmät keinot 8:46

Maan vaikea koronatilanne on uuvuttanut ruotsalaiset hoitajat, kirjoittaa Aftonbladet. Lehden mukaan Ruotsissa pelätäänkin nyt hoitohenkilökunnan massairtisanomisia. 

Kymmenet hoitohenkilökuntaan kuuluvat ihmiset ovat eronneet viime kuukausien aikana työstään koronatilanteen aiheuttaman tyytymättömyyden ja työuupumuksen vuoksi. 

Yksi erohakemuksensa jättäneistä hoitajista on Karoliinisen instituutin sairaalassa Solnassa työskentelevä 36-vuotias Sara Nordin.

– Ihmiset ovat itkuisia ja uupuneita. Emme ole valmiita jälleen venymään, jos uusi aalto tulee, Nordin sanoo.

Tulossa iso eroaalto?

Hoitajien ammattiyhdistysliikkeen mukaan hoitajat ovat tyytymättömiä työoloihinsa ja tuntevat, ettei johto arvosta heitä. Ammattiliiton mukaan odotettavissa onkin iso eroaalto.

Solnan Karoliinisessa instituutissa, missä on hoidettu eniten koronapotilaita Ruotsissa, jo yli 30 hoitohenkilökunnan jäsentä on eronnut muutamassa kuukaudessa. Yksi heistä on juuri Sara Nordin, joka on työskennellyt sairaalassa 16 vuotta.

– Ratkaisu tuntuu hyvältä, mutta tulen kaipaamaan hoitotyötä. Korona on todennäköisesti saanut monet meistä arvioimaan uudelleen elämäämme. Sitä, että ihmisen on ajateltava ensisijaisesti itseään, omaa terveyttään ja perhettään, hän sanoo.

Aftonbladetin mukaan syyt hoitajien eroamisiin ovat erilaiset, mutta taustalla on koronakriisin aiheuttama rankka puolivuotiskausi. Kriisisopimuksen nojalla hoitajilla on voitu teettää jopa 48-tuntisia viikkoja, joskun työtunteja on ollut enemmänkin.

Koronatilanne on myös korostanut tyytymättömyyttä työoloihin ja tunnetta siitä, ettei työnjohto ymmärrä tilannetta eikä kuuntele hoitajia. Hoitajat tuntevat, etteivät jaksa enää, jos koronan toinen aalto iskee.

– Olemme ihan loppu ja tarvitsemme aikaa toipumiseen, Nordin sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat