Korona on ajanut hoitajat jaksamisen äärirajoille, päivätyö muuttui osalla kolmivuorotyöksi: "Alanvaihtohalukkuus on lisääntynyt"

Sairaanhoitajien taisteluväsymys painaa päälle 8:28
Kuuntele Uutisaamun keskustelu hoitajien taisteluväsymyksestä koronapandemian keskellä.

Koronakriisi on jatkunut jo viime keväästä ja pahenee koko ajan. Erityiseksi huolenaiheeksi on noussut hoitajien jaksaminen.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn kehittämispäällikkö Sari Viinikainen on huolissaan hoitohenkilökunnan työhyvinvoinnin huononemisesta koronapandemian myötä. Viinikainen kertoi Uutisaamussa, että tänä syksynä tehdyn kyselyn mukaan 35 prosenttia kyselyyn vastanneista hoitajista kokee työhyvinvointinsa huonoksi tai erittäin huonoksi.

– Alanvaihtohalukkuus on lisääntynyt ja vastaajat miettivät, jaksavatko eläkeikään asti tehdä tätä työtä, Viinikainen sanoi.

– Koronakriisi on muuttanut hyvin paljon tätä työtä. Osa hoitajista on siirtynyt päivätyöstä kolmivuorotyöhön. Fyysinen kuormittavuus on lisääntynyt, mikä vaikuttaa kokonaisjaksamiseen, lisäsi HUSin koordinoiva työsuojeluvaltuutettu Ursula Aaltonen.

Hoitohenkilökunnan on pitänyt koronan takia opetella uudet työajat ja uudet sähköiset välineet. Samaan aikaan tuli vielä uusi potilastietojärjestelmä Apotti.

Viinikaisen mukaan eniten hoitajia kuormittaa uusiin tehtäviin siirtyminen nopealla aikataululla ja vastuun lisääntyminen. Myös pelko omasta ja läheisten terveydestä on ollut henkisesti kuormittavaa.

– Keväällä suojaimista oli pulaa ja jouduttiin kuitenkin eturintamassa hoitamaan koronapotilaita. Sote-henkilöstö pelasti ensimmäisen aallon. Näen, että jollain tavalla hyvinvointivaltio Suomen pitäisi palkita sote-henkilöstöä, joka oli ensimmäisessä aallossa pelastamassa meitä ja tekee sen myös nyt, toisessa aallossa, Viinikainen summasi.

 

Lue myös:

    Uusimmat