Koronaepidemia näkyy maatiloilla – vaikeuksia suojavälineiden ja kausityövoiman saatavuudessa

Koronapandemia on vaikeuttanut maa- ja puutarhatilojen toimintaa, ilmenee Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n yhdessä kumppaniensa kanssa tekemästä kyselystä.

Kyselyn mukaan noin 60 prosentilla vastanneista tiloista pandemia on vaikuttanut tuotantopanosten saatavuuteen tai suoraan tuotantoon. Yleisimmät vaikutukset ovat olleet hengityssuojainten, suojakäsineiden ja kausityövoiman saatavuusongelmat, tietoliikenneverkkojen ruuhkautuminen sekä yrityksen talouden ja rahoitusaseman vaikeutuminen.

Sen sijaan perustarvikkeiden saatavuus vaikuttaa pysyneen tähän saakka hyvänä. Vain muutama prosentti vastaajista kertoi, että siementen, lannoitteiden ja eläinrehun saatavuus on heikentynyt.

Työvoimaa opiskelijoista – koulujen alku huolettaa

Viidesosa vastanneista yrityksistä kertoi varautuneensa tuotantonsa jatkamiseen sillä, että oli palkannut tai palkkaamassa kotimaista kausityövoimaa. Monen yrityksen mukaan työvoimaa on ollut hyvin tarjolla, mutta osalla hakijat eivät ole tulleet töihin tai pysyneet töissä.

– Kotimaista työvoimaa saaneita koulujen alku syksyllä huolettaa, kun töihin on saatu opiskelijoita ja koululaisia. Lomautetuista osa on jo palannut normitöihinsä, MTK kertoo tiedotteessa.

Vastanneista yrityksistä muutamat olivat jo saaneet kaikki ulkomaiset työntekijänsä. Moni kuitenkin odottaa rajojen avautumista, eikä ulkomaisen kausityövoiman saaminen ole vielä varmaa. MTK:n mukaan vastauksissa kritisoitiin Maahanmuuttoviraston prosessia hitaudesta ja lupien saamista hankalaksi.

Vain harvalla sijaisia valmiina

Kyselystä selviää myös, että yritykset ovat jo toimineet tuotantonsa jatkuvuuden varmistamiseksi. Yleisesti käytössä ovat toimet, joilla pyritään estämään koronavirustartunnan leviäminen yrittäjiin ja työntekijöihin.

MTK kuvailee kuitenkin suojaintilannetta haastavaksi. Kyselyssä vain neljäsosa yrityksistä kertoi hankkineensa henkilökohtaisia suojavälineitä ja -vaatteita yrittäjiä, työntekijöitä ja välttämättömiä vierailijoita varten. MTK:n mukaan tilanne on mennyt huonompaan suuntaan pandemian alkuvaiheesta, jolloin joka kolmas yritys kertoi hankkineensa suojavälineitä.

– Suojavälineiden puutteiden kuntoon saattamista vaikeuttaa koko kevään jatkunut ongelma kauppasaatavuudessa. Yrittäjät kokevat ongelmallisena, että suojaimia ei ole riittävästi saatavilla niihin töihin, joissa hengityssuojaimia tulee käyttää kasviperäisten pölyjen, homeiden ja mikrobien aiheuttamien terveyshaittojen torjumiseksi.

Vastanneista yrityksistä reilu neljäsosa on pystynyt selvittämään sijaiset tai varahenkilöt sen varalta, että yrittäjä sairastuisi tai joutuisi karanteeniin. Kirjalliset tai video-ohjeet oli laatinut vain joka kahdeksas yritys, mutta sijaisten perehdyttäminen oli hieman sitä yleisempää. MTK:n mukaan kysely osoittaakin huomattavan tarpeen kehittää tilatason varautumissuunnittelua.

Lähes kolmannes arvioi tuotantomääränsä vähenevän

Kyselyssä yli puolet vastaajista kertoi, ettei koronavirustilanteella ole ollut vaikutuksia yrityksen tuotteiden kysyntään. 13 prosenttia vastaajista kertoi kysynnän vähentyneen ja 8 prosenttia kasvaneen. MTK kertoo, että ravintoloiden ja suurkeittiöiden kysynnän romahtaminen todettiin näkyvän kysynnän ja kannattavuuden heikkenemisenä.

Vastaajista lähes 60 prosenttia arvioi, että tuotantomäärä on kuluvana vuonna normaalivuoden tasolla. 30 prosenttia vastaajista arvioi sen jäävän tavallista alhaisemmaksi, ja 10 prosenttia taas arvioi sen normaalivuotta suuremmaksi.

– Tässä vaiheessa kasvukautta on kuitenkin monesta eri syystä vaikea arvioida, kuinka suureksi tuotanto lopulta muodostuu. Tuotantosuuntakohtaisten erojen analysointi on vielä kesken, MTK sanoo.

MTK toteutti kyselyn yhteistyössä Svenska lantbruksproducenternals centralförbundin, Kauppapuutarhaliiton, Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton sekä Kotimaiset Kasvikset -yhdistyksen kanssa. Kysely toteutettiin osana huoltovarmuusorganisaation toimintaa, ja siihen vastasi 765 maatila- ja puutarhayritystä ympäri maata.

Lue myös:

    Uusimmat