Korona vaaninut ihmiskuntaa iskullaan aikojen alusta – Tutkimus: Virus jyräsi Aasiassa 25 000 vuotta sitten!

Koronaviruspandemian puhkeaminen oli vain ajan kysymys. Se ei ole ensimmäinen eikä varmastikaan viimeinen viruspandemia, joka tulee uhkaamaan ihmiskuntaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan muinainen koronavirus on saattanut tartuttaa ihmisiä nykyisen Aasian itäosan alueella jo 25 000 vuotta sitten. Tutkimuksesta kirjoittaa tiedesivusto LiveScience artikkelissaan.

– Viruksia on ollut aina tartuttamassa ihmispopulaatioita, toteaa tutkimukseen osallistunut, evoluutioon erikoistunut apulaisprofessori David Enard Arizonan yliopistosta.

Miksi koronavirus muuntuu nopeasti? Virologian professori Kalle Saksela vastaa 1:18
Virologian professori Kalle Saksela kertoo, miksi koronavirus muuntuu nopeasti.

Enard huomauttaa, että menneisyydessä tapahtuneet asiat tuppaavat uusiutumaan tulevaisuudessa. Hän toteaa, että virukset ovat vaikuttaneet ihmisen perimään, sillä taudeilta suojaavat perintötekijät ovat välittyneet seuraaville sukupolville.

Tutkijat ovat onnistuneet tutkimaan muinaisten taudinaiheuttajien jättämiä johtolankoja tutkimalla nykyihmisten DNA:ta. Enardin tutkimusryhmä analysoi yli 2500 ihmisen perimää ympäri maailmaa.

Tutkijat keskittyivät ihmisen proteiineihin, jotka toimivat koronavirusten kanssa. Muinaisen viruksen synnyttämä mutaatio perimässä voi periytyä ihmisillä sukupolvelta toiselle, jopa tuhansien vuosien ajan.

Tarkastelussaan tutkijat onnistuivat selvittämään, että Aasian itäosasta kotoisin olevilla ihmisryhmillä löytyi merkkejä, jonka mukaan alueella olisi jyllännyt koronavirus jo noin 25 000 vuotta sitten. Jäljet ulottuvat aina 5000 vuoden päähän, eli muinainen virus vaikuttaa uhanneen alueen ihmisiä hyvinkin pitkän ajan.

LiveScience toteaa, että tutkimusta ei ole vielä vertausarvioitu, eli tuloksia tai johtopäätöksiä ei voi tässä vaiheessa pitää vahvistettuina.

Kalifornian yliopiston lääketieteen tiedekunnan professori Joel Wertheim toteaa, että koronavirukset ovat olleet olemassa jo kauan ennen ensimmäistäkään ihmistä. Hän ei osallistunut kyseiseen tutkimukseen. Wertheimin mielestä ei ole odottamatonta, että virukset ovat muokanneet ihmisten perimää. Hänen mukaansa tuore tutkimus tarjoaa kuitenkin kiinnostavan näkökúlman siihen, milloin ja missä näin on tapahtunut.

Hänen mukaansa on erittäin hankala sanoa, että aiheuttiko juuri koronavirus tutkijoiden havaitsemat ikivanhat muutokset perimään. Hänen mielestään se on kuitenkin uskottava teoria.

Lue myös:

    Uusimmat