Korkein hallinto-oikeus: Saamelaiskäräjävaalit uusittava

Korkein hallinto-oikeus on määrännyt viime vuoden syys-lokakuussa järjestetyt saamelaiskäräjävaalit uusittavaksi ja kumosi vaalien tuloksen vahvistamista koskevan päätöksen.

KHO sai syksyllä 113 valitusta saamelaiskäräjien hallituksen ja vaalilautakunnan päätöksiin olla hyväksymättä muutoksenhakijoita vuoden 2023 vaaliluetteloon. Valituksista hyväksyttiin 72, joiden nimet on merkittävä vaaliluetteloon. Loput valituksista hylättiin tai jätettiin tutkimatta, yksi muutoksenhakija peruutti valituksensa.

Aiemmin maaliskuussa uutisoitiin, että poliisi epäilee tapauksessa rikoksia. Poliisi epäilee saamelaiskäräjien vaalilautakunnan jäseniä syrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Poliisi kehottaa viime syksyn vaaleissa vaaliluettelon ulkopuolelle jääneitä ihmisiä tekemään rikosilmoituksen 21. huhtikuuta mennessä. Ilmoitukseen pyydetään liittämään viimeisin hallintotuomioistuimen päätös vaaliluetteloon kuulumisesta tai muu selvitys siitä, millä perusteella ilmoittaja katsoo olevansa oikeutettu äänestämään saamelaiskäräjävaaleissa. Niiden, jotka ovat jo tehneet rikosilmoituksen, ei tarvitse tehdä uutta ilmoitusta.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi sanoo tiedotteessa, että tilanne on vakava.

– Tutustumme korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiin tarkasti. Uusittaviin vaaleihin asti on tärkeää varmistaa, että Saamelaiskäräjien päivittäinen toiminta voi jatkua normaalisti. Meillä on paljon työtä kaikkien kolmen Suomessa elävän saamen kielen, saamelaisen kulttuurin ja kaikkien saamelaisten perinteisten elinkeinojen eteen, painottaa puheenjohtaja Näkkäläjärvi.

Vuosien oikeusvääntö

Siitä, kuka on äänioikeutettu saamelaiskäräjävaaleissa, on käyty oikeutta vuosia.

Suomen, Norjan, Ruotsin ja Venäjän saamelaisten kansalaisjärjestöjen yhteistyöelimen Saamelaisneuvoston kanta on, että saamelaisilla pitäisi olla lopullinen päätösvalta saamelaiskäräjien vaaliluetteloista. Neuvoston mukaan KHO on vuodesta 2011 lähtien hyväksynyt lukuisia ihmisiä vaaliluetteloon vastoin saamelaiskäräjien tahtoa.

Hallitus antoi esityksen uudesta saamelaiskäräjälaista joulukuussa. Lakimuutoksen myötä saamelaiskäräjien vaaliluettelo koottaisiin kokonaan uudelleen uudistettujen kriteereiden mukaisesti.

Saamelaiskäräjälain korjaaminen eduskunnassa

Puheenjohtaja Näkkäläjärvi toivoo, että uusi saamelaiskäräjälaki voisi ratkaista tilanteen. Lakiesitys on eduskunnassa valiokuntien käsittelyssä, ja lain on määrä astua voimaan 1. heinäkuuta. Nykyisessä laissa on Näkkäläjärven mukaan tulkintaristiriitoja.

– Lakiesitys myös vahvistaisi saamelaista demokratiaa varmistamalla yhdenvertaisen mahdollisuuden äänestää pitkien välimatkojen saamelaisalueella. Uskon, että me kaikki haluaisimme päästä eteenpäin repivästä tilanteesta ja löytää ratkaisun, puheenjohtaja Näkkäläjärvi sanoo tiedotteessa.

Saamelaiskäräjälaki kaatui viime metreillä, perustuslakiovaliokunta ei ehdi antaa mietintöä ajoissa 2:13
Saamelaiskäräjälaki kaatui eduskunnassa helmikuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat