Korkeasaaressa hoidettua saimaannorppaa ei palauteta takaisin Saimaalle – edessä voi olla lopetuspäätös: "Ei ole mahdollista ottaa riskiä, jonka seurauksena koko populaatio voisi olla vaarassa"

Varsinais-Suomen Ely-keskus ei antanut lupaa palauttaa Korkeasaareen toimitettua norppaa takaisin Saimaalle. Jos eläintarhat eivät ota norppayksilöä, voi edessä siintää lopetuspäätös. 

Saimaalta heinäkuun lopussa löydetty huonokuntoinen norppa ei voi palata takaisin kotiseuduillensa, päätti Varsinais-Suomen Ely-keskus tänään.

Saimaannorppayksilö oli hoidettavana Korkeasaaren villieläinsairaalassa, missä se onnistuttiin saamaan takaisin hyvään kuntoon.

Korkeasaaresta haettiin lupaa kuljettaa hoidossa ollut norppa takaisin Saimaalle, mutta kuljetuslupaa ei tällä kertaa Ely-keskukselta herunut. 

"Valitettavaa, ettei voida kuljettaa takaisin"

Ely-keskus peruselee päätöstään luontodirektiiviin nojaten. Saimaannorppa on luontodirektiivissä määritelty niin sanotusti tiukan suojelun lajiksi, jonka kuljetus laissa kiellettyä. 

Varsinais-Suomen Ely-keskuksen mukaan tapauksessa ei ollut edellytyksiä myöntää poikkeuslupaa hoidossa olleen saimaannorppayksilön kuljettamiselle.

– Hoidettavana olleen saimaannorpan kannalta on todella valitettavaa, ettei sitä voida kuljettaa takaisin alkuperäiseen populaatioonsa Saimaalle, toteaa ylitarkastaja Salli Uljas Varsinais-Suomen Ely-keskuksen tiedotteessa.

Saimaannorppa herkkä epidemioille

Ely-keskuksen mukaan saimaannorpan mahdollisesti Saimaalle kuljettamien tautien riskejä ei voida täysin poissulkea, vaikka Korkeasaaren villieläinsairaala hoitikin norppaa asiantuntevasti. 

Lajina saimaannorpan geeniperimä on hyvin kapea, minkä vuoksi se on erityisen herkkä epidemioille. 

Yhden yksilön kuljettaminen takaisin Saimaan populaatioon aiheuttaisi suuremman riskin lajin suojelutasolle kuin palauttamatta jättäminen, Ely-keskus perustelee. 

– Lajin suhteen ei ole mahdollista ottaa sellaista riskiä, jonka seurauksena koko populaatio voisi olla vaarassa, Uljas toteaa.

Edessä on lopetus, jos eläintarhoista ei löydy paikkaa

Eläinsuojelulain mukaan loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen hoidon tulee olla tilapäistä.

Korkeasaaressa hoidossa ollutta saimaannorppaa ei voida palauttaa luontoon, joten Ely-keskus harkitsee norppayksilölle poikkeusluvan myöntämistä. Tällöin eläimelle voitaisiin etsiä asianmukaisia tiloja eläintarhasta. 

Jos taas paikkaa eläintarhasta ei löydy, tulee yksilö lopettaa eläinsuojelulain perusteella. 

Lue myös:

    Uusimmat